Wolken en zon, noorden een bui

10-09-2019 JOURE – Na een frisse start wordt het vanmiddag 18-21 graden. In het noorden zijn er veel wolken en komen vandaag enkele buien voor. In de zuidelijke helft blijft het vrijwel overal droog met regelmatig zon. Morgen wordt een dag met regen en vrij veel wind. Daarna breekt een overwegend droge periode aan. Komend weekend is het zonnig nazomerweer met maxima rond 21 graden.

De dag is fris begonnen met landinwaarts 3-7 gaden. In de kustgebieden is het minder koud met 8-13 graden. In het binnenland komt lokaal een mistbankje voor. In het noorden en westen zijn er wolkenvelden en vooral in Noord-Holland en Friesland komen enkele buien voor.

Gedurende de ochtend is vooral in het noorden kans op enkele buien. Verder is het wisselend bewolkt met in het zuiden en oosten meer ruimte voor de zon dan in het noorden en westen. De temperatuur loopt vrij snel op. Om 11:00 uur is het circa 16 graden.

Vanmiddag wordt het 18 graden in het noorden, 19 graden in Amsterdam en Zwolle, 20 graden in het zuiden en lokaal 21 graden in het zuidoosten. De wind waait uit het westen en is zwak tot matig. In het noorden is het half tot zwaar bewolkt en blijft de kans op een regenbui aanwezig. In de zuidelijke helft van het land blijft het vrijwel overal droog en is het vrij zonnig. In de loop van de middag breekt ook in het noorden de zon wat vaker door.

Vanavond is het tot zonsondergang (iets na 20:00 uur) op veel plaatsen zonnig. Later in de avond en nacht koelt het af naar een graad of 8. In de kustgebieden wordt het minder koud met minima van 10-13 graden. In de loop van de nacht neemt in het westen de bewolking toe en vooral in het noordwesten is kans op een buitje.

Morgenochtend is het in de oostelijke helft van het land aanvankelijk nog vrij zonnig. In het westen is het meer bewolkt en de bewolking neemt vanuit het westen snel verder toe. Ook gaat het in de loop van de ochtend vanuit het westen regenen. In Limburg, Twente en de Achterhoek blijft het waarschijnlijk tot het middaguur droog. De wind waait uit het zuidwesten en neemt flink toe. Aan het einde van de ochtend is de wind landinwaarts matig en aan zee (vrij) krachtig. In het noordwestelijk kustgebied is de wind soms hard, 7 Bft.

Morgenmiddag is het onstuimig met van tijd tot tijd regen en veel wind. In het binnenland is de zuidwester meest matig, 4 Bft., in de kustregio’s waait het (vrij) krachtig (5-6 Bft.) en vlak aan zee is de wind soms hard, 7 Bft. Langs de westkust en in het Waddengebied kunnen windstoten voorkomen tot circa 65 km/uur. Aan het einde van de middag wordt de neerslag vanuit het noordwesten meer buiig.

De maximumtemperatuur varieert van 17 graden in de kustgebieden tot 20 in Limburg. In de oostelijke delen van het land wordt de maximumtemperatuur voor de regen uit bereikt. In het westen valt de middagtemperatuur aan het einde van de middag of in de vroege avond tijdens een droog moment. In de regen is het 13-15 graden.

Morgenavond trekt nog een aantal buien over het land, maar volgen ook vanuit het noordwesten enkele opklaringen. De zuidwestenwind neemt geleidelijk af en wordt eind van de avond matig aan zee en zwak in het binnenland. In de nacht wordt het op de meeste plaatsen droog en wisselend bewolkt. Landinwaarts kan een mistbank ontstaan. Het is een vrij zachte nacht met minima rond 13 graden.

Donderdag start half tot zwaar bewolkt en met lokaal een mistbank. In de loop van de dag komt er meer ruimte voor de zon. Het blijft op de meeste plaatsen droog en het wordt 19 graden op de Wadden tot 22 in het zuidoosten. Hiermee is het aan de warme kant. De gemiddelde middagtemperatuur van half september ligt rond 19 graden. De wind waait uit het westen en is matig, aan zee soms vrij krachtig.

In de nacht naar vrijdag en vrijdagochtend is het meer bewolkt met kans op een beetje regen. Het is opnieuw een zachte nacht met minima rond 14 graden. Vrijdagmiddag is het op de meeste plaatsen droog en komt er vanuit het westen meer ruimte voor de zon. Het wordt circa 20 graden en er waait een zwakke tot matige noordwestenwind.

In het weekend is het ideaal weer voor buitenactiviteiten. Het blijft droog en het is overwegend zonnig. Wel kunnen beide weekenddagen regionaal mistig beginnen. Zaterdagmiddag wordt het 19 graden in het noorden tot 22 in Limburg. Zondag wordt het zelfs nog iets warmer met 20-23 graden.

Ook maandag is het nog vrij zonnig en droog nazomerweer met maxima rond 21 graden. Na maandag wordt het minder zonnig en ook wordt de temperatuurverwachting onzeker. Wel blijft het waarschijnlijk nog een aantal dagen grotendeels droog.