Wit landschap op 1 april

30-03-2022 JOURE – Wie vrijdagochtend zijn gordijnen opendoet, krijgt waarschijnlijk een onverwachts uitzicht gepresenteerd. Na een zonovergoten, droge en zachte maartmaand laat de winter nog even van zich horen. Lees in dit artikel hoeveel sneeuw we kunnen verwachten.

Donderdag overdag voelt het al winters. Bewolking overheerst en naast regen dwarrelt af en toe een vlok natte sneeuw uit de lucht. Door een gure noorden- tot noordoostenwind voelt het aan alsof het vriest en een dikke winterjas is echt weer nodig. Vooral als er wat neerslag valt is het waterkoud. Het wordt niet warmer dan 3 tot 6 graden en dat terwijl 10 tot 12 graden normaal is voor eind maart!

Gure wind en dun laagje sneeuw
Tijdens de nacht naar vrijdag trekt een gebied met sneeuwval vanuit het noorden over het land. De neerslag neemt in intensiteit toe en met het dalen van de temperatuur richting of net onder het vriespunt blijft de sneeuw ook beter liggen. Vooral auto’s en later ook grasvelden worden bedekt onder een laagje sneeuw van enkele centimeters. Daar waar het intensief sneeuwt kan het ook wit en glad worden op de wegen. De doorstaande noordoostenwind maakt het winterse plaatje compleet en het is ronduit guur.In 2021 kwam het in april ook tot een sneeuwdek.

Als we vrijdagochtend vervolgens de gordijnen opendoen is er dus best een grote kans om een wit landschap aan te treffen. Met name in het zuiden zorgt het neerslaggebied in de ochtend nog voor wat (natte) sneeuw. In Zuid-Limburg kan het zelfs tot de middag nog sneeuwen. In het noorden breekt de zon geleidelijk door en met de oplopende temperatuur zal de sneeuw in de loop van de ochtend wegsmelten.

De dagen daarna wordt geen sneeuw meer verwacht, maar het blijft wel koud voor de tijd van het jaar. In de middag wordt het amper 8 graden.