Wisselvallig herfstweer

25-09-2020 JOURE – In het noorden eerst nog buien. Elders is het droog en schijnt de zon. Vanmiddag neemt in het zuiden de kans op een bui weer toe. De wind is matig, maar in het zuidwesten neemt de wind flink in kracht toe en wordt hard tot stormachtig met kans op zware windstoten tot 100 km/uur. Het wordt 14-16 graden. Het weekend verloopt wisselvallig met temperaturen van 14-17 graden.

Vanochtend zijn er perioden met zon, maar langs de noordwestkust en op Texel komt het tot buien en daar is lokaal onweer mogelijk. Geleidelijk wordt het op de meeste plaatsen droog. De wind waait uit het zuiden en is matig en aan zee, in het Waddengebied en rondom het IJsselmeer (vrij) krachtig, windkracht 5 tot 6.

Vanmiddag schijnt geregeld de zon, maar er zijn ook wolkenvelden en vooral in het zuiden is kans op een bui. De zuiden- tot zuidoostenwind neemt op veel plaatsen af naar zwak tot hooguit matig. In Zeeland daarentegen draait de wind naar het noordwesten en neemt in de loop van de middag juist in kracht toe. Later vanmiddag waait het in het zuidwesten hard tot stormachtig, windkracht 7 tot 8 met kans op zware windstoten van 80-100 km/uur. Direct aan zee zijn zeer zware windstoten tot 110 km/uur mogelijk en kan de noordwestenwind tijdelijk stormkracht 9 bereiken. De temperatuur stijgt naar 14-15 graden. In het oosten en noordoosten kan het 16 graden worden.

Vanavond is de wind boven land zwak en veranderlijk. In het zuidwesten breidt het windveld zich langzaam naar het noorden uit en ook langs de Zuid-Hollandse kust neemt de noordwestenwind toe naar krachtig tot hard en mogelijk stormachtig, windkracht 8. In het westen van Zeeland is kans op storm, windkracht 9. Daarbij zijn ook zware windstoten mogelijk van 80 tot 100 km/uur. Het weerbeeld laat een mix zien van wolken en opklaringen en in het zuidwesten stijgt de kans op buien.

Vannacht komt het in het westen en zuiden tot buien, elders is het droog met opklaringen. In het noordoosten is kans op mist. In het westen en zuidwesten waait het (vrij) krachtig en direct aan zee stormachtig met kans op zware windstoten van 75 tot 90 km/uur. In het binnenland blijft de wind zwak. De temperatuur daalt naar 3-5 graden in het noordoosten met kans op vorst aan de grond en naar 11 in het zuidwesten.

Morgen waait het in de ochtend in het westen en zuidwesten nog stevig. Aan zee is de noordwester nog enige tijd hard tot stormachtig, windkracht 7 tot 8. Geleidelijk neemt de wind in kracht af. Elders waait het niet of nauwelijks. Het weerbeeld laat in het westen en zuiden stevige buien zien en lokaal is daarbij ook onweer mogelijk. In het noorden en oosten is het droog en schijnt geregeld de zon.

In de middag trekken de buien geleidelijk naar het zuiden, maar in de loop van de middag bereikt een nieuw regengebied het noorden van het land en dit gebied trekt naar het zuiden. De noordenwind is boven land zwak en aan zee (vrij) krachtig. De temperatuur stijgt op veruit de meeste plaatsen naar 15-16 graden. In het zuiden wordt het niet warmer dan 14 graden en in het zuiden van Limburg is het met 12-13 graden nog wat frisser.

Morgenavond en in de nacht naar zondag is het bewolkt en valt enige tijd regen. In de loop van de nacht wordt de regen vooral in het westen buiig van karakter en kan het soms stevig plenzen. Ook is dan onweer mogelijk. De noorden- tot noordwestenwind is aan zee krachtig tot hard, mogelijk stormachtig, windkracht 8. Boven land staat wederom minder wind. De temperatuur daalt naar 9-12 graden.

Zondag begint in het zuiden en westen met regen, maar de regen trekt naar het zuiden weg en de rest van de dag en zeker in de middag is het overwegend droog met geregeld zonneschijn. De wind waait uit het oosten tot noordoosten en is zwak tot matig van kracht. De temperatuur stijgt naar 16-17 graden, maar in het zuiden van Limburg wordt het niet warmer dan 14-15 graden.

Maandag overheerst de bewolking en er valt af en toe wat lichte regen. Soms schijnt ook even de zon. Er waait een zwakke wind uit richtingen tussen west en noord en het wordt in de middag ongeveer 17-19 graden. Voor eind september is dat een hele normale temperatuur.

De rest van de week blijft het wisselvallig herfstweer en elke dag is de paraplu nodig. De temperatuur ligt dagelijks tussen 17 en 19 graden.