Wisselend bewolkt, lokaal wat regen

21-12-2019 JOURE – Het is wisselend bewolkt met aanvankelijk in het oosten en noorden regelmatig zon. Geleidelijk kan regionaal een beetje regen vallen. Het wordt 8-10 graden. Vanavond neemt vanuit het zuiden de kans op regen toe. Morgen is het regenachtig met in de middag ook droge perioden. Na het weekend blijft het wisselvallig, maar Kerst verloopt grotendeels droog.

Vanochtend is er een mix van bewolking en zon. Daarbij is er meer ruimte voor de zon in het oosten en noorden van het land dan in het westen en zuiden. Vanuit het zuidwesten kan regionaal een beetje regen vallen, maar op veel plekken blijft het droog. De zuidenwind is matig, aan zee en op het IJsselmeer (vrij) krachtig.

Vanmiddag is er veel bewolking en slechts af en toe ruimte voor de zon. Plaatselijk kan een beetje regen vallen, maar veel stelt het niet voor. Het wordt 8 graden op de Wadden tot 10 graden in de zuidelijke helft van het land. De wind blijft stevig uit het zuiden waaien. Landinwaarts is de wind meest matig, 4 Bft. Waar het vanaf het water waait is de wind (vrij) krachtig, 5-6 Bft.

Vanavond is er veel bewolking. Aanvankelijk is het op veel plaatsen droog, maar in de loop van de avond gaat het in het zuiden regenen.

Vannacht blijft het bewolkt en breidt de regen vanuit het zuiden uit over het land. Het is een zachte nacht voor de tijd van het jaar. Kouder dan 6 graden wordt het niet en deze waarde is normaal voor de middagtemperatuur van eind december. De gemiddelde minimumtemperatuur voor eind december is 1 graad.

Morgenochtend is het regenachtig en de temperatuur ligt tussen 6 graden in Groningen en 8 in Zeeland. Er waait een zwakke tot matige zuidenwind.

Morgenmiddag draait de wind naar het westen en wordt matig tot aan zee (vrij) krachtig. Geleidelijk komen er meer droge perioden, maar de ruimte voor de zon blijft zeer beperkt. Het wordt circa 9 graden.

Morgenavond trekken enkele buien over het land. In de nacht naar maandag wordt het geleidelijk wat droger met ook enkele opklaringen. Er waait een matige tot vrij krachtige (zuid)westenwind en het wordt niet kouder dan 5 graden.

Maandag is vooral landinwaarts kans op wat regen. In het westen is meer ruimte voor de zon en in de middag kan ook in het oosten de zon af en toe doorbreken. Het wordt 9-10 graden bij een matige, aan zee (vrij) krachtige, westenwind.

Dinsdag is het bewolkt en regenachtig. Het wordt 7 graden op de Wadden tot 10 graden in het zuiden.

Tijdens Kerst is het minder wisselvallig. Het zal niet overal beide dagen droog blijven, maar de droge perioden overheersen wel. Op Eerste Kerstdag is er waarschijnlijk wat meer ruimte voor de zon dan op Tweede Kerstdag. Op winters weer hoeven we niet te rekenen. De middagtemperatuur ligt op 7-8 graden en in de nachten komt het niet tot vorst.

Na Kerst wordt de weersverwachting behoorlijk onzeker. Er is een kans van ongeveer 50% op zacht en wisselvallig weer, maar er is ook kans op een droger scenario. Bij dit drogere weertype is er een kleine kans op significant kouder weer.