Winderig en enkele winterse buien

11-02-2020 JOURE – Het is onstuimig met een krachtige tot harde westenwind. In de kustprovincies is kans op zware windstoten en aan zee is het stormachtig. Wolkenvelden en zon wisselen elkaar af. Vooral in het noorden en oosten kunnen enkele buien ontstaan en daarbij is kans op onweer, hagel en mogelijk ook natte sneeuw. Het wordt 6-8 graden.

Vanochtend is het flink onstuimig met een (vrij) krachtige wind. Daarbij komen windstoten voor van 50-75 km/uur. In de kustprovincies en rond het IJsselmeer is het winderiger met af en toe windstoten van 80-90 km/uur. Aan zee is de wind hard tot stormachtig en kan de wind pieken naar 100 km/uur.

In het zuiden, midden en westen wisselen stapelwolken en zon elkaar af. Er kan een enkele bui ontstaan, maar de kans op buien is in het noorden en oosten een stuk groter en daar laat de zon zich minder vaak zien. Bij de buien is kans op hagel en een enkele donderslag, maar ook wat natte sneeuw is mogelijk.

Vanmiddag blijft het winderig weer met 6 graden in het noordoosten, 7 in het midden en 8 graden in het zuiden. Vooral in het noorden en oosten zijn veel stapelwolken en ook (winterse) buien. Ook in de rest van het land zullen enkele buien ontstaan en de temperatuur daalt dan een paar graden. De wind maakt het dan ronduit koud.

Vanavond zullen de buien langzaam afnemen, maar geheel droog wordt het niet. De noordelijke hele en vooral het Wadden en het noordoosten blijven ook komende nacht kans houden op buien. De temperatuur daalt vanavond bij een doorstaande wind naar 3 graden in het oosten tot 5 aan de kust. De windstoten nemen vooral in het binnenland af. In het westen van het land zijn windstoten mogelijk van 75-90 km/uur en op de Wadden kan de wind nog uithalen tot 100 km/uur. Het is wisselend bewolkt met in het zuiden en westen de meeste opklaringen. De minima liggen tussen een enkele graad in het binnenland en 4 graden aan de kust. Op beschutte plaatsen kan het een beetje vriezen.

Morgen zullen opnieuw enkele winterse buien ontstaan met kans op hagel, onweer en natte sneeuw. De meeste buien trekken weer over het noorden en oosten en daar wordt het zo’n 7 graden. Er zijn wel minder buien en in het zuiden, midden en westen blijft het op verschillende plaatsen droog en wordt het 8 graden. Stapelwolken en zon wisselen elkaar af. Het is iets minder onstuimig met een matige tot vrij krachtige westenwind. In de kustgebieden is de wind krachtig en aan zee waait het hard met kans op zware windstoten van 80-90 km/uur. Op de Wadden is het soms stormachtig. In de middag neemt de wind iets in kracht af en beperken de zware windstoten zich tot de Wadden.

In de avond kunnen nog een paar buien voorkomen en wordt het op steeds meer plaatsen droog. In de nacht is het droog en daalt de temperatuur naar normale waarden van 1-4 graden. In de nacht neemt de bewolking toe en tegen de ochtend is in het zuidwesten en westen kans op een beetje regen.

Donderdag wordt een grijze dag. Vanuit het zuidwesten trekt een neerslaggebied over het land en de middag verloopt nat. Er valt hoofdzakelijk regen, maar in het oosten, midden en noorden kan tijdelijk ook wat natte sneeuw vallen. Het wordt 5 graden in het uiterste noordoosten tot 8 graden in het zuidwesten. De wind is matig tot vrij krachtig en komt uit een zuidelijke richting.

Vrijdag kunnen we genieten van een droge dag. Er zijn wel veel wolkenvelden, maar vooral in de ochtend tijdelijk doorbreken. Het wordt 7 graden in het noordoosten tot krap 10 graden in het zuiden. Omdat er niet veel wind staat is het best aangenaam.

In het weekend keert het onstuimige weer terug met een (vrij) krachtige tot harde zuidwestenwind. In de kustgebieden wordt het stormachtig met zware windstoten van 80-90 km/uur. Tijdelijk kan het aan de noordwestkust stormen. Het is bewolkt en er zijn perioden met regen. Het is zacht voor de tijd van het jaar met 11 graden in het noorden tot 13 in het zuiden. Zondag kan het in het zuiden ruim 14 graden worden.

Volgende week is het aanvankelijk onstuimig en zacht met perioden met regen. Daarna daalt de middagtemperatuur naar 7-10 graden. Naast wolkenvelden zijn er ook zonnige perioden en zo nu en dan ontstaat een bui.