Wetterskip blijft polderdijken controleren

06-08-2019 JOURE – In juli heeft het Wetterskip 97 kilometer risicogevoelige polderdijken in het veengebied en rondom de Friese meren gecontroleerd. De medewerkers hebben tijdens deze inspectie op enkele plekken ondiepe scheuren aangetroffen. Ook is daar de grasmat verdroogd. Het Wetterskip gaat als voorbereiding op de nieuwe inspectieronde van volgende week die plekken nog een keer controleren. Als de scheuren dieper en langer zijn geworden, zal het gebied worden uitgebreid.

Vanaf volgende week worden de polderdijken in Súdwest-Fryslân gecontroleerd. Het neerslagtekort in Fryslân is in juli opgelopen en ligt nu tussen de 180 en 210 millimeter, terwijl 150-180 millimeter normaal is in deze periode. Door weinig regen in Súdwest-Fryslân is daar nu het neerslagtekort het grootst.

Herstel
Uit ervaring is bekend dat de polderdijken zich in het najaar over het algemeen goed herstellen als er weer neerslag valt. Mochten scheuren dieper worden dan repareren we deze met klei. 

Wat kunt u doen?
Als u een situatie niet vertrouwt, neem dan contact op met het Wetterskip. De medewerkers kijken dan eventueel of er sprake is van droogteschade.