Wettelijk verbod op transport van dieren bij temperatuur boven 35 graden

05-07–2020 JOURE – Vanaf donderdag 2 juli is het bij wet verboden om dieren te vervoeren wanneer de buitentemperatuur boven de 35 graden ligt. Minister Schouten van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit (LNV) heeft dat geregeld middels een extra beleidsregel in de Transportverordening. In deze verordening wordt onder andere bepaald dat het verboden is om dieren te vervoeren of te laten vervoeren wanneer het risico bestaat dat hen daarmee waarschijnlijk letsel of onnodig lijden wordt berokkend.

Omdat het om de omstandigheden voor de dieren in het transportmiddel gaat, geldt de beleidsregel alleen voor wagens die niet zijn voorzien van een koelsysteem. Alleen de aanwezigheid van ventilatie is onvoldoende, omdat met ventilatie warme buitenlucht naar binnen wordt geblazen. Dit is waarschijnlijk wel aangenamer voor de dieren, maar de temperatuur bij de dieren zal niet worden verlaagd, waardoor het risico op lijden ongewijzigd blijft, stelt Schouten.

Er is een project ‘Diertransport onder geklimatiseerde omstandigheden’ via een publiek-private samenwerking in ontwikkeling waarin transportmiddelen met innovatieve systemen en materialen onderzocht worden om verantwoord vervoer van dieren bij warme omstandigheden mogelijk te maken. Dit meerjarig project zal, bij definitieve goedkeuring, in 2021 worden gestart. Schouten maakt zich er sterk voor dat deze zomer al gestart kan worden met praktijkonderzoek naar het binnenklimaat van transportmiddelen als dieren bij hoge buitentemperaturen worden vervoerd.