Westen en vooral noorden buien

07-11-2022 JOURE – Er komen buien voor, de meeste in het westen en noorden. In de zuidoostelijke helft van het land is het overwegend droog. Een vrij stevige zuiden- tot zuidwestenwind voert zachte lucht aan. Het wordt met 14 of 15 graden wat zachter dan het in het weekend was. Ook komende dagen blijft het zacht voor de tijd van het jaar. Woensdag komt een aantal buien voor, maar de andere dagen van de week verlopen zo goed als droog.

Vanmiddag westen en vooral noorden buien
Vooral in het westen en noorden komen buien voor. In de loop van de middag krijgen de buien geleidelijk een voorkeur voor het noorden van het land. In de zuidelijke helft is vaak droog en af en toe kan de zon schijnen. In het zuiden loopt het kwik op naar zo’n 15 graden. In de rest van het land wordt het maximaal 14 graden. De wind waait uit het zuidwesten tot zuiden en is boven land matig van kracht. Aan zee en op het IJsselmeer waait het (vrij) krachtig, 5 of 6 Bft.

Vanavond komt in Noord-Nederland nog een aantal buien voor, maar geleidelijk trekken deze buien naar het noordoosten weg. De rest van de avond en nacht verloopt meest droog met steeds meer opklaringen. Wel zijn er ook velden sluierwolken. De zuidenwind blijft doorstaan en daardoor wordt het niet kouder dan een graad of 10. Ook zal er door deze wind geen mist kunnen ontstaan.

Dinsdag heel zacht voor de tijd van het jaar
Morgenochtend is het droog en wisselend bewolkt met eerst op de meeste plaatsen zonneschijn door wolkensluiers heen. Vanuit het westen trekt wat dikkere bewolking over het land, waardoor de zon het soms moeilijk krijgt. Bij een meest matige tot aan zee krachtige (4 tot 6 Bft) zuidenwind is het eind van de ochtend 12 tot 15 graden.

Morgenmiddag wordt het zelfs 14 graden op de Wadden tot 17 graden regionaal in het zuiden en oosten van het land. Ter vergelijking: middagtemperaturen van 11 of 12 graden zijn gebruikelijk begin november. Het blijft op de meeste plaatsen droog, maar er is wel vrij veel bewolking. De zuidenwind is nog altijd matig tot krachtig en maakt het zachte weer een beetje minder aangenaam.

Morgenavond neemt vanuit het westen de kans op enkele buien toe. Mogelijk komt het bij deze buien in de kustprovincies ook tot een klap onweer. In de nacht kan overal een bui voorkomen. Langs de westkust en op de Wadden is hierbij nog steeds kans op een paar onweersontladingen. Het wordt niet kouder dan een graad of 11.

Woensdag enkele buien, maar ook zon
Woensdag trekken buien van west naar oost over het land. Tussen de buien door schijnt af en toe de zon. De wind draait van zuidwest naar west en is landinwaarts vaak matig en aan zee (vrij) krachtig. Met 14 of 15 graden is het iets kouder dan dinsdag, maar nog altijd duidelijk zacht voor de tijd van het jaar.

Donderdag droog met wolken en zon
Donderdag lijkt een droge dag te worden. Er waait een matige zuidwestenwind en met voldoende zon wordt het zo’n 15 graden. Mogelijk komt regionaal vrij veel lage bewolking voor en als dit het geval is blijft het kwik rond 13 graden steken.

Daarna droog met vrij veel zon
Vrijdag en komend weekend blijft het waarschijnlijk overal droog en schijnt de zon regelmatig. De wind is zwak of matig en waait uit zuidelijke richtingen. Doordat er minder wind is dan eerder in de week kunnen tijdens opklaringen ’s nachts mistbanken ontstaan. De temperatuur gaat iets omlaag met vrijdagmiddag nog zo’n 15 graden en zondag maxima rond 13 graden. In de nachten koelt het af naar een graad of 6.

Hiermee is het nog altijd aan de zachte kant voor de tijd van het jaar. Maxima van 9 of 10 graden en minima rond 4 graden zijn gebruikelijk half november.