Wereldwinkel steunt fair trade kaarsenproducent in Swaziland

10-10-2020 JOURE – Wereldwinkel Joure verkoopt, naast fair trade koffie, thee, chocolade en andere levensmiddelen, ook allerlei andere fair trade producten. Grote en kleine siervoorwerpen van steen, hout, glas of metaal, schalen, vazen, wanddecoraties, tassen, sjaals, sieraden, kaarsen, wierook en nog veel meer. Een bezoek aan de Wereldwinkel is als een wereldreis, want de producten komen uit heel veel verschillende landen in Midden- en Zuid-Amerika, Afrika en Azië.

Fair trade ofwel eerlijke handel is handel gericht op duurzame ontwikkeling in ontwikkelingslanden. Eerlijke handel moet voldoen aan een tiental voorwaarden, die door de World Fair Trade Organization (WFTO) zijn vastgelegd. Enkele belangrijke voorwaarden zijn: eerlijke prijzen, leefbare lonen, geen kinderarbeid en gedwongen arbeid, geen discriminatie en goede werkomstandigheden. Dankzij eerlijke handel is de bestaanszekerheid van kleine productiebedrijven in ontwikkelingslanden veel groter.

Nu de hele wereld in de greep is van het coronavirus is eerlijke handel belangrijker dan ooit. Veel van de landen waar de producten van wereldwinkels vandaan komen, zijn zwaar getroffen door de coronacrisis. In Nederland hebben we een sociaal vangnet en ontvangen bedrijven overheidssteun, maar daar is in die landen nauwelijks sprake van. Voor veel mensen daar geldt: een dag niet werken is een dag niet eten.

Een voorbeeld van een bedrijf dat in de problemen is gekomen door de coronacrisis is Swazi Candles in Swaziland. Het bedrijf was voor de verkoop van de prachtige, handgemaakte kaarsen voor 75% afhankelijk van het toerisme. 25% van de kaarsen werd geëxporteerd. Het toerisme naar zuidelijk Afrika is helemaal stil komen te liggen en ook de export ligt deels stil. Zo werd een grote order, die klaar stond voor verzending naar de VS, volledig geannuleerd. Dat was een enorme financiële strop voor het bedrijf, omdat er ook geen aanbetaling was gedaan. Om ervoor te zorgen dat het bedrijf op kleine schaal kon blijven draaien, heeft de Nederlandse importeur Gone Arty een grote bestelling geplaatst.

Deze kaarsen worden met korting aan de wereldwinkels verkocht, die ze vervolgens met korting aan hun klanten aanbieden. Zo wordt geprobeerd extra omzet voor Swazi Candles te creëren. Wereldwinkel Joure doet ook mee aan deze actie en biedt de kaarsen nu aan voor € 7,95 in plaats van € 9,25. De actie loopt door zolang de voorraad strekt.