Wellness & Beauty De Woudfennen” een begrip in Friesland

06-01-2020 JOURE – Bij afslag Joure-West aan de A7 staat het imposante Wellness & Beautyresort “De Woudfennen”. Met de prachtige ligging tussen de Friese Meren in, is dit een mooi vertrekpunt voor toeristen om Friesland verder te ontdekken. Velen weten inmiddels de weg hierna toe te vinden. Niet alleen bezoekers uit de regio maar ook van ver buiten de provincie komen hier graag voor een wellnesstreatment.

In 2019 overgenomen
Vandaag heb ik een gesprek met één van de eigenaren, Frank Smits. Zijn compagnon André Brouwer was verhinderd en kon helaas niet bij het gesprek aanwezig zijn. Sinds 2019 runnen deze twee mannen “De Woudfennen”. Frank heeft inmiddels ruim twintig jaar ervaring in de wellness branche. In 2013 werd het resort waar hij toen der tijd werkzaam was overgenomen door een investeringsmaatschappij. Hierdoor veranderde de hele organisatie binnen het bedrijf. Dit was niet de manier van werken wat hij voor ogen had. Totdat hij zeven jaar geleden Doeke en Heleen Brouwer tegen kwam, de voormalige eigenaren van De Woudfennen. Van hen kreeg hij de kans om bij ze te komen werken, met het vooruitzicht om het bedrijf in de toekomst over te nemen. Zij hebben het bedrijf zo’n 33 jaar geleden opgezet. Ooit waren ze in de boerderij een sauna begonnen. Uiteindelijk hebben ze het opgebouwd tot wat het nu is. Nu ze beiden de pensioengerechtigde leeftijd hadden bereikt, boden ze Frank en André de mogelijkheid aan om het bedrijf over te nemen.

Begrip in Friesland
Het bedrijf is in deze huidige hoedanigheid een begrip in Friesland. Zo is er onder andere een inpandig hotel met twaalf kamers. Dat houdt in dat hotelgasten met hun badjas aan zo het Wellnessresort in kunnen lopen. Dit is uniek in Nederland! Binnen het resort is het aantal faciliteiten groot. Zo kan men hier terecht voor verschillende soorten sauna’s, baden, beautyarrangementen, massagetechnieken, fitness en yogalessen. In de zomer kunnen de gasten lekker relaxen op één van de ligweides. Hier worden de gasten op hun wenken bediend en krijgen dan hun hapjes en drankjes bij hun ligbed geserveerd.

Totaalplaatje
Binnen het bedrijf werken totaal zeventig mensen. Iedereen heeft hier zijn taak. Zij zorgen ervoor dat de gasten een echt een “wellnessgevoel” ervaren. Frank geeft aan dat het “totaalplaatje” moet kloppen. Het moet als het ware voor de gast een soort minivakantie zijn en dat is iedere keer best wel een uitdaging. Zeker in deze Coronaperiode. Frank betreurt het, dat de gemeente niet meedenkt in mogelijkheden. Hij had graag een opener en actievere houding van de gemeente richting de ondernemers gezien. Zeker in deze moeilijke tijd. Want onder de zeventig personeelsleden heerst toch een bepaalde onzekerheid. Want de steun van de staat is niet voldoende. Bovendien is het voor het personeel niet duidelijk wat wel en niet mag. Frank en André doen er alles aan om al het personeel binnen boord te houden.   

Vooruitstrevend
De vorige eigenaar had al naar de mogelijkheden gekeken om zo duurzaam mogelijk het bedrijf te runnen. Dit zetten Frank en André verder voort. Ze willen onafhankelijkheid creëren. Zelf de regie houden met het investeren en goed kijken naar de toekomst. Zo beschikken ze over een eigen unieke waterzuivering welke in “wellnessland” het meest vooruitlopend is. Ze hebben een overkapping over het parkeerterrein geplaatst met hierop zonnepanelen bevestigd. Het staal is van hergebruikt metaal en de liggers zijn van hout gemaakt. Er is een warmtepomp geplaatst met warmtekrachtkoppelingen. Als de warmtekrachtkoppelingen het niet aan kunnen, dan nemen houtketels de taak over. Regelmatig wordt het bedrijf door collega’s bezocht om te kijken hoe zij dit allemaal hebben toegepast.

Bijna energieneutraal
Tot nu toe is bijna alles energieneutraal. Behalve de sauna’s werken nog op gas. Dit is lastig aan te passen omdat men hier met een specifieke warmte te maken heeft. Hiervoor houden ze de ontwikkelingen goed in de gaten. Want de kwaliteit die ze de  gasten bieden, willen ze continue waarborgen. Ze proberen niet afhankelijk te worden van wat er in de toekomst gaat gebeuren. De gasten worden ook steeds kritischer op het milieu. Dus dan wil je als bedrijf ook duurzaamheid naar je gasten uitstralen. Want veel mensen komen voor hun gezondheid naar de sauna. Boven dien zijn het milieu en de gezondheid tegenwoordig onlosmakelijk met elkaar verbonden.

Extra hotelkamers
In totaal heeft het resort een capaciteit voor driehonderd bezoekers. Deze ervaren het hier niet gauw als te druk. Dit komt doordat hier zoveel wellness faciliteiten zijn dat de gasten zich gemakkelijk hierover kunnen verspreiden. Wellicht dat er in de toekomst nog extra hotelkamers bijkomen. Dit zal niet ten koste gaan van de kwaliteit. Want het waarborgen van de kwaliteit speelt de hoofdrol bij deze eigenaren. Dit lukt niet als er nog meer bezoekers komen. Verder is het heel belangrijk hoe de voorzieningen er bij staan. Regelmatig worden er dan ook sauna’s vernieuwd. Zo is het onderhoud en reinigen van de voorzieningen erg belangrijk. Hiervoor hebben ze een eigen technische dienst waardoor storingen sneller opgelost kunnen worden en  het onderhoud goed worden bijgehouden.

Toekomstplannen.
Ondanks deze crisis ondernemen ze wel door. “Stilstand is achteruitgang”, zegt Frank. Ze blijven zich continu verdiepen in de wensen van de gasten. Friesland is enorm in opkomst en de gasten vinden het heerlijk om hier te zijn. En daar doet het hele team van Wellness & Beauty De Woudfennen haar uiterste best voor!

Kijk voor meer informatie op www.dewoudfennen.nl