Wees extra alert in de periode na de zomervakantie

12-08-2019 JOURE – De zomervakantie is weer voorbij gevlogen. Het was heerlijk, genieten van lekker veel vrije tijd. Niets moet, alles mag. Maar nu roept de plicht toch weer. Je gaat weer aan het werk en de kinderen gaan weer naar school. En dat is voor iedereen weer even wennen.

Twee keer zoveel verkeersslachtoffers
Wist je dat er in de periode na de zomervakantie bijna twee keer zoveel verkeersslachtoffers zijn onder fietsende scholieren dan in de rest van het jaar? Niet voor niets voert Veilig Verkeer Nederland al jarenlang de campagne De scholen zijn weer begonnen. Daarin roepen we automobilisten op om in de weken na de zomervakantie extra rekening te houden met scholieren op de fiets.

Rekening houden met kinderen
Kinderen en jongeren zijn in het verkeer het meest gebaat bij oplettende volwassenen. Natuurlijk gedragen ook de kinderen zich niet altijd even netjes. Ze zijn tijdens het fietsen met heel andere dingen bezig. Hun gedachten zijn wellicht meer bij de nieuwe school dan bij het kruistpunt waar ze fietsen. En dat terwijl ze muziek luisteren of hun vrienden appen. Toch vragen wij om daar een beetje begrip voor te hebben. Kinderen en jongeren hebben nog niet zoveel ervaring in het verkeer en het onstuimige gedrag hoort ook ‘gewoon’ bij de leeftijd. 

Stap relaxed in de auto: 4 tips
Bovendien, alert zijn in het verkeer doe je niet alleen voor een ander, maar ook voor jezelf. Hoe fijn is het als je niet gehaast hoeft te zijn in de auto, je even niet gestoord wordt door je telefoon en écht even je aandacht kunt richten op het verkeer? 

Daarom vier tips om relaxed in de auto te stappen én rekening te houden met scholieren in het verkeer:

  1. Vertrek op tijd. Je hoeft dan niet te gehaast te rijden en bent geduldiger naar je medeweggebruiker toe. 
  2. Laat je niet afleiden, stop je telefoon weg buiten bereik. De grootste verleiding in de auto is je telefoon. Als je die verleiding wegneemt, kun je je veel beter focussen op het autorijden. 
  3. Zet je navigatie en favoriete muziek aan voordat je wegrijdt. Dan hoef je daar tijdens het rijden niet meer aan te denken. 
  4. Vermijd wegen langs scholen, als je daar niet perse hoeft te zijn. Het is rond de haal- en brengtijden vaak extra druk rond scholen. Fijn voor jou en voor de scholieren als je op die moment voor een andere route kiest. 

Alvast dank voor je medewerking namens alle scholieren!