Week van de Teek bij het Rode Kruis

04-04-2017 JOURE – ​​Teken zijn zo klein dat je ze nauwelijks ziet. Toch kunnen ze flinke schade aanrichten door nietsvermoedende wandelaars te besmetten met de ziekte van Lyme. Deze infectieziekte geeft in eerste instantie dezelfde symptomen als griep. Als je de ziekte langer hebt, worden de klachten steeds ernstiger.

Controleer jezelf, je kinderen en eventueel ook je hond dus goed als je buiten geweest bent. Zoek naar een zwart puntje op de huid en kijk vooral op warme plekjes zoals liezen, knieholtes, oksels, bilspleet, rand van je ondergoed, achter de oren en rond de haargrens in de nek. Verwijder de teken direct.

Zo voorkom je een tekenbeet
Nog beter is het natuurlijk om te voorkomen dat je een tekenbeet krijgt. Dit kun je doen om te zorgen dat het kleine beestje je niet te pakken krijgt:

Gebruik DEET 
Smeer je in met DEET voor je naar buiten gaat. DEET is te koop bij apotheken en drogisten. Lees de aanwijzingen op de verpakking goed door voor je het middel gebruikt. Het kan zijn dat je er huidproblemen van krijgt. Als dat het geval is, kun je DEET ook op je schoenen, sokken en het onderste deel van je broekspijpen smeren.

Blijf op de paden 
Teken zitten vooral in hoog gras, tussen dode bladeren en in struikgewas. Als je op de paden blijft tijdens een wandeling wordt de kans op een tekenbeet kleiner.

Draag lichtgekleurde kleding 
Bedek je lichaam zoveel mogelijk tijdens het wandelen. Als je lichtgekleurde kleding draagt valt een teek snel op en kun je hem verwijderen voor hij bijt.

Draag Bugsox  
Teken komen vaak via je broekspijp op je huid, het is daarom belangrijk je broek en je voeten te beschermen. Met een speciale Bugsox kunnen teken niet naar boven kruipen. De sokken zijn geïmpregneerd waardoor de teek na een tijdje dood gaat in de sok.

Reageer snel
Zie je een teek zitten? Verwijder hem zo snel mogelijk! Hoe langer de teek in je huid zit, hoe groter de kans dat hij de ziekte van Lyme overdraagt. Gebruik geen alcohol, jodium, olie, zeep of andere middelen vóórdat je de teek verwijdert. Trek de teek er in één rechte beweging uit met een puntig pincet of een speciale tekenpen/tekentang.