Wederom dubbelslag Jouster Roeiers op de Kagerplassen.


12-06-2017 WARMOND – Afgelopen zaterdag vond de 11 e editie van de Kaagrace plaats in Warmond. Een route door het groene hart tussen Leiden en Amsterdam. Voor de vrouwen bedroeg deze race ruim 15 kilometer en voor de mannen 3 kilometer langer.

Na de winst van vorig weekend op Urk, starten de dames met een enorme spirit aan deze wedstrijd. Om 11:10 uur start de Lytse Bear haar race samen met nog 9 andere vrouwensloepen, allen uit de hoofdklasse. Een massastart met de directe concurrentie aan hun zijde, zaak dus om te blijven aanhaken. De start verloopt soepel en de dames weten al snel snelheden te bereiken van rond de 10 km per uur. Het eerste gedeelte is wind mee waardoor er lange krachtige klappen gemaakt kunnen worden. De concurrent Pulp Fiction roeit, na ongeveer 5 km afgelegd te hebben, 25 meter voor de Lytse Bear.

De dames van de Beluga uit Sneek roeien een meter voor de dames, wat gunstig is omdat er op dat stuk veel tegenwind is. Na de start/finish te hebben gepasseerd voor de laatste lus van de race, roeien de dames om de Beluga heen met de Pulp Fiction in het vizier. Het verschil op deze afstand mag circa 2:30 zijn, zaak dus om hen niet teveel laten uitlopen. Er volgt nog een pittig stuk met wind tegen, de dames doen hier goede zaken en blijven hier rond de 8 km per uur roeien. Op weg naar de finish horen de dames de pulp fiction voor hen finishen, de Lytse Bear moet nog een meter of 80-100 naar de finish toe. Hierin wordt alles gegeven, op het tandvlees. De Lytse Bear finisht in een tijd van 1:42:22 uur wat hen een verdiende eerste plaats oplevert. 

De mannen van de Grutte Bear starten ronde de klok van 14:00 uur, ook met 10 sloepen tegelijk uit de hoogste klasse.  De mannen hadden een fantastische start en roeiden na enkele tientallen meters al minimaal een sloeplengte voor de concurrentie. De mannen van de Twirre uit Makkum snelden er in eerste instantie vandoor, zaak voor de Grutte Bear om bij hen proberen aan te haken. Er volgt een strijd met de Okke uit Harlingen, de mannen van de Grutte Bear proberen zich van hen los te roeien. Bij elke boei proberen de mannen van de Okke juist weer aansluiting te vinden. Richting de Start/finish draait de Grutte Bear tegen de wind in en zijn zij de Okke kwijt. De Grutte Bear haalt hier de mannen van de Twirre uit Makkum in en begint aan de laatste lus van de wedstrijd. De laatste 3 kilometer roeien de mannen zich op aan de Mercator, een team met jonge jongens die zich niet zomaar gewonnen geven. De Mercator weet voor te blijven, maar door deze strijd kan de Grutte Bear het gat met de concurrentie alleen maar vergroten. Na een race van 18 km finishen de mannen in een tijd van 1:51:57 uur, ruim voldoende voor de eerste plaats in de hoofdklasse. 

(Foto: Anton Attema)