Weblog burgemeester Veenstra: Tijd van vieren en herdenken


 

23-04-2017 JOURE – De laatste weken van april en de eerste dagen van mei vormen ieder jaar weer bijzondere periode. We vieren op 27 april Koningsdag, maar daar gaat ook een aantal activiteiten aan vooraf. De Koningsspelen werd dit jaar bijvoorbeeld op 21 april gehouden. Heel veel kinderen waren die dag sportief bezig. En op 5 mei vieren we Bevrijdingsdag. Al ruim 70 jaar vrijheid in Nederland. Dat is het waard om te vieren, zeker als je naar de situatie in veel andere landen kijkt.

Maar we herdenken ook. Herdenken en vieren staan immers in verbinding met elkaar. We vieren vrijheid omdat ons land oorlog heeft gekend. En daarom staan we ook ieder jaar op 4 mei stil ter nagedachtenis aan hen die vielen door oorlogsgeweld en om ons te realiseren dat oorlog en geweld ons niet verder brengen.

In Fryslân is er ook rond 15 april op veel plaatsen een herdenking omdat de provincie rond 15 april 1945 werd bevrijd van het oorlogsgeweld. In Balk wordt dat  bijvoorbeeld gedaan door  basisschoolkinderen samen met de wethouder van onderwijs. Dit jaar is er een aantal speciale gelegenheden die ons nog eens extra bepaalden bij de gevolgen van oorlogsgeweld.

Op 19 april mocht ik aan een drietal inwoners van onze gemeente het draaginsigne Nobelprijs VN-militairen uitreiken. Al in 1988 is de Nobelprijs voor de Vrede uitgereikt aan de Verenigde Naties vanwege alle vredesmissies die de VN van 1946 tot 1988 heeft uitgevoerd. Nog niet zo lang geleden besloot onze regering dat de Nederlandse militairen die deelnamen aan deze missies alsnog in aanmerking komen voor een draaginsigne dat herinnert aan hun werk en aan de Nobelprijs. Drie mannen, die alledrie in 1979 voor de UNIFIL-missie naar Libanon werden gezonden, kregen deze week het insigne. In 1979 waren ze 18 of 19 jaar. Heel jong dus. Maar ze moesten naar een gebied waar daarvoor vreselijk was gevochten om de strijdende partijen uit elkaar te houden. Uit de verhalen die ze vertelden bleek dat dit geen gemakkelijke periode is geweest, integendeel. Ook zoveel jaar later staan de gebeurtenissen die ze meemaakten hen nog duidelijk voor ogen. Van dichtbij mocht ik horen hoeveel indruk het op hen heeft gemaakt.

De komende dagen gaan we ook opnieuw aandacht besteden aan de berging van de Engelse bommenwerper die tijdens de Tweede Wereldoorlog is neergestort in het IJsselmeer en vorig jaar is geborgen. Volgende week worden de vliegtuig- en wapenresten verdeeld onder musea in onze gemeente en musea verder weg. En op 2 mei wordt er een boek over de berging gepresenteerd en een monument onthuld aan de kust onder Oudemirdum. In het boek zal worden verteld over de impact die de berging heeft gehad. Het verhaal van de Poolse bemanning is aangevuld. Ook bij de Britse luchtmacht is er veel belangstelling getoond en was men onder de indruk van de bergingsactie.

Door dergelijke gebeurtenissen wordt de geschiedenis weer heel tastbaar. Het is heel bijzonder dat er ieder jaar nog weer nieuwe verhalen kunnen worden toegevoegd aan alles wat we al weten over de Tweede Wereldoorlog en oorlogen die daarna elders in de wereld plaatsvonden. Herdenken is zo ieder jaar weer anders. En blijft daardoor actueel. Dat is goed. Door ieder jaar opnieuw te herdenken kunnen we ook ieder jaar onze vrijheid heel bewust vieren.