Weblog Burgemeester Veenstra – Een mooie pinksterdag

01-06-2020 JOURE – Half Nederland kent nog wel een paar regels van het liedje dat Annie M.G Schmidt in 1965 schreef voor één van haar musicals: “Op een mooie pinksterdag, samen in de zon”. Het pinksterweekend van 2020 begint. Maar het is niet net als andere jaren. Geen Elfstedentocht op de fiets, geen Bondspartij in Franeker en geen Pinksterfeest in Veenklooster. Het Coronavirus beheerst nog steeds onze samenleving. Veel activiteiten en evenementen gaan niet door.

Vermijd drukte, houd 1,5 meter afstand, was vaak je handen, werk zoveel mogelijk thuis en blijf vooral thuis als je verkouden bent. Die regels blijven van kracht. Om het virus nog meer terug te dringen en te zorgen dat het niet opnieuw de kop opsteekt.

Maar ondertussen schijnt de zon en willen we naar buiten. En omdat het virus steeds minder slachtoffers eist, kan de samenleving langzamerhand weer op gang komen. De basisscholen zijn weer open, de kappers knippen en sporten mag. Er ontstaat een “nieuw normaal”. Op Tweede Pinksterdag komt daar de horeca bij. Er mogen 30 gasten tegelijkertijd in een restaurant en de terrassen mogen open. Maar de 1,5 meter-norm blijft, op een enkele uitzondering na, gelden.

In de afgelopen weken is hard gewerkt aan de openstelling. De horeca is bijna drie maanden gesloten geweest. Ondernemers hebben het ontzettend moeilijk. Ondanks ondersteunende maatregelen van rijk en gemeente, is het lastig om het hoofd boven water te houden. Daarom hebben we besloten om de horeca de mogelijkheid te geven met grotere terrassen te gaan werken. Heel veel bedrijven hebben hier plannen voor ingediend. In overleg met politie, brandweer én vertegenwoordigers van de horeca zijn die plannen beoordeeld. Rekening houdend met verkeersveiligheid, routes voor hulpdiensten en de belangen van omwonenden hebben we geprobeerd zoveel mogelijk ruimte te creëren.

Vanaf maandag gaan we zien hoe dit in de praktijk uitpakt. En het is nu niet alleen de verantwoordelijkheid van de ondernemers en de gemeente om te zorgen dat het goed gaat. Die verantwoordelijkheid moet ieder van ons voelen en nemen. Wanneer we dat doen wordt het geen chaos en kunnen we de blik na het nieuwe normaal gaan richten op het gewone normaal.

Ik hoop dus op een mooie Tweede Pinksterdag. Samen in de zon, dat is beter dan met zijn allen in de zon.