Waterkoud met regen en natte sneeuw

13-02-2020 JOURE – Vandaag trekt vanuit het zuidwesten een neerslaggebied over het land. Daarbij valt voornamelijk regen, maar het noorden en oosten maken ook kans op natte sneeuw. Tijdens neerslag is het waterkoud met 1-4 graden. ‘s Middags loopt de temperatuur op naar 4-8 graden. Komende dagen wordt het zachter. Wel is het dit weekend onstuimig en nat.

Het is bewolkt en vanuit het zuidwesten trekt vanochtend een neerslaggebied over het land. In het algemeen valt regen, maar op de Veluwe, in het oosten en in het noorden van het land kan naast regen ook wat natte sneeuw vallen. De kans op een witte wereld of tijdelijke gladheid door deze sneeuw is uiterst klein. De temperatuur ligt rond 4 graden, maar tijdens neerslag kan de temperatuur dalen naar 1-2 graden. Er waait gure wind uit het zuiden tot zuidoosten. Aanvankelijk is de wind meest matig, later vanochtend veelal vrij krachtig tot krachtig (5-6 Bft.). Op het IJsselmeer en op de Wadden kan het soms hard waaien, 7 Bft. Door de wind en neerslag ligt de gevoelstemperatuur enkele graden onder het vriespunt.

Vanmiddag trekt de neerslagzone naar het noordoosten weg. Het is tijdelijk droog met mogelijk eventjes wat zon, maar vanuit het westen volgen al snel enkele buien. Dit kunnen soms felle buien zijn met hagel, onweer en windstoten.

Tussen de buien door wordt het maximaal 5 graden in het noordoosten tot 9 graden in Zeeland. De wind waait vanmiddag uit het zuiden tot zuidwesten en is eerst op veel plaatsen nog (vrij) krachtig. Later in de middag neemt de wind af naar matig.

Vanavond zijn er eerst nog enkele stevige (winterse) buien. Geleidelijk wordt het vanuit het westen droger en volgen enkele opklaringen. De wind draait van zuidwest naar west en wordt aan zee vrij krachtig.

Vannacht draait de wind naar het noordwesten en wordt aan de kust tijdelijk krachtig, 6 Bft. In het binnenland waait het zwak of matig. Er is veel bewolking en af en toe kan wat regen vallen. De temperatuur ligt vannacht rond 4 graden. In het noordoosten kan het afkoelen tot 1-2 graden.

Vrijdagochtend zijn er zonnige perioden, afgewisseld met wolkenvelden. In de middag neemt de bewolking vanuit het westen toe. Het blijft droog en de maximumtemperatuur komt uit op 7-10 graden. Er staat een matige zuiden- tot zuidwestenwind.

Zaterdag is het overwegend bewolkt en kan in het noorden en westen af en toe regen vallen. Elders blijft het overdag droog. Als de zon doorbreekt, gebeurt dat waarschijnlijk in het zuidoosten. Het wordt 12-14 graden en daarmee is het beduidend zachter dan de voorgaande dagen. Normaal is het 5-7 graden. Wel staat er veel wind. Aan zee waait het hard en in het binnenland is de wind matig tot vrij krachtig. Daardoor komt de gevoelstemperatuur een paar graden lager uit.

Zaterdagavond neemt in het hele land de kans op regen toe. Bovendien wordt het onstuimig met in de nacht naar zondag aan de kust zelfs kans op storm.

Ook zondag is het onstuimig met in het hele land kans op zware windstoten. Er zijn perioden met regen en het is overwegend bewolkt. Het is bijzonder zacht voor de tijd van het jaar met 13-16 graden. Daarmee is het mogelijk de eerste lentedag van 2020, maar lenteachtig voelt het zeker niet aan. De gevoelstemperatuur ligt door de stevige wind rond 7 graden.

De dagen daarna neemt de wind geleidelijk af. Ook de temperatuur daalt weer en komt halverwege volgende week op circa 8 graden uit. Daarmee blijft het iets zachter dan normaal. Het weerbeeld bestaat uit zon, wolken en enkele buien.