Warmterecord gebroken op ‘lenteachtige’ Oudjaarsdag


31-12-2017 JOURE – Het is officieel de warmste Oudjaarsdag sinds het begin van de weermetingen in 1901. In De Bilt, de centrale meetplaats, was het zondag om 10.00 uur 12,5 graden. Volgens Weeronline is dat een record voor 31 december. Op de valreep noteert het weerbureau het zesde officiële warmterecord van 2017 in De Bilt. Recordwarm was het dit jaar ook op 30 en 31 maart, 17 en 27 mei en 16 oktober.

Eerder zondagochtend werd in het Limburgse Ell (bij Weert) al 13,4 graden genoteerd. Het vorige lokale datumrecord stond op naam van Woensdrecht. Daar werd het 13,3 graden op Oudjaarsdag 2006. De meteorologen verwachten dat de temperatuur deze zondag in het zuiden van het land op zal lopen tot ”een lenteachtige 15 graden”.

In het noorden voelt het overigens niet zo warm aan: een stevige zuidwestenwind jaagt de gevoelstemperatuur naar een graad of 4. Tijdens de jaarwisseling zal het ook kouder aanvoelen dan de thermometer aangeeft. Er is ook lokaal kans op buien rond middernacht.

Wie vuurwerk de lucht in gaat schieten, doet er verstandig aan om rekening te houden met een stevige wind, kracht 6 tot 7 aan de kust. Flessen van waaruit vuurpijlen worden afgestoken waaien minder snel om als ze zijn ingegraven of verzwaard met zand, tipt Weeronline.