Warme maandag met vrij veel wolken

27-07-2020 JOURE – Het is overwegend bewolkt en hier en daar valt wat lichte regen. In het oosten en zuiden schijnt vanmiddag geregeld de zon. Het wordt 22-29 graden. Morgen en woensdag is het prima zomerweer met een mix van zon, wolken en lokaal een bui. Het wordt 18-24 graden. De dagen daarna schijnt de zon en wordt het warmer. Vrijdag en zaterdag is het lokaal tropisch warm.

Het is vanochtend overwegend bewolkt en verspreid over het land kan wat lichte regen vallen. De grootste kans op wat regen maakt het westen en later ook het noorden. In de loop van de ochtend breekt in het zuiden de zon af en toe door. 

Vanmiddag breekt op steeds meer plaatsen de zon geregeld door de wolken heen. Vooral in het noorden is nog wat lichte regen mogelijk, maar elders is het droog. De wind waait uit het zuiden tot zuidoosten en is matig en aan zee vrij krachtig.

Met die stevige wind wordt warme lucht aangevoerd waarin de temperatuur in het zuiden stijgt naar zomerse waarden van 25 graden en meer. In Zeeuws-Vlaanderen, Noord-Brabant, de Achterhoek en Limburg zijn maxima van 26 tot 28 graden mogelijk. Bij wat meer zonneschijn is in Limburg 29 graden of een lokale dertiger niet uitgesloten. In het midden van het land wordt het 24-25 graden en in het noorden is het maximaal 22-24 graden.

Vanavond neemt vanuit het westen de bewolking weer toe en valt opnieuw wat lichte regen. Het regengebied trekt in activiteit afnemend over het land naar het oosten en opnieuw wordt de meeste nattigheid in het noorden verwacht. Na passage is het even droog, maar komende nacht trekt opnieuw een gebied met buien van noordwest naar zuidoost. Koud wordt het niet met geen lagere temperaturen dan 15-17 graden.

Morgen is er in de ochtend een mix van wolkenvelden, geregeld zon en vooral in het oosten en zuiden nog enkele buien. Elders is het droog.

In de middag schijnt geregeld de zon, maar er zijn ook stapelwolken en vooral in het noordwesten neemt later de kans op een bui weer toe. De wind waait uit het westen en is matig tot vrij krachtig. Daarmee wordt koelere lucht aangevoerd waarin de temperatuur op veruit de meeste plaatsen stijgt naar 20 tot 22 graden. In het zuidoosten kan het 23, lokaal 24 graden worden en in het noorden en noordwesten stokt het kwik bij een graad of 19.

Morgenavond en in de nacht naar woensdag is er een afwisseling van wolkenvelden en opklaringen. Er is kans op enkele buien en het koelt wat verder af dan komende nacht. De minima liggen tussen 11 graden in het oosten en 13-14 in het westen.

Woensdag wordt de minst warme dag van de week met in het noorden, midden en westen geen hogere temperatuur dan 18-19 graden. In het oosten en zuiden kan het 20-22, lokaal 23 graden worden. Daarmee is het koeler dan de 21-25 graden die gebruikelijk is eind juli. Het weerbeeld laat flinke perioden met zon zien, maar er zijn ook wolkenvelden en vooral in het noorden is kans op een bui. De wind waait uit het westen en is matig en in het noorden vrij krachtig. In het Waddengebied is de wind soms krachtig, windkracht 6.

Donderdag schijnt de zon flink, maar er is ook sluierbewolking zichtbaar. Het blijft droog en de wind is duidelijk in kracht afgenomen en waait uit uiteenlopende richtingen. De temperatuur is weer wat hoger en stijgt op veel plaatsen naar 22-24 graden. In Noord-Brabant, Limburg en Zeeuws-Vlaanderen kan het zomers warm worden met maxima van 25-27 graden.

Vrijdag wordt het nog een stuk warmer en stijgt het kwik in het midden en zuiden naar 29 tot lokaal 33 graden. In het noorden is het veelal 26-28 graden. De zon schijnt flink en het blijft droog. 

In het weekend zijn zaterdag in het zuiden en oosten opnieuw tropische temperaturen van 30 graden en meer mogelijk. Op veel plaatsen kan het 30-33 graden worden. De wind draait in de loop van de dag naar het westen en daarmee wordt minder warme lucht aangevoerd. In het noorden en westen wordt het maximaal 26-29 graden en later koelt het langzaam af. Zondag wordt met een noordwestelijke wind minder warme lucht aangevoerd waarin de temperatuur stijgt naar 22-27 graden. Het weerbeeld laat in het weekend geregeld de zon zien, maar er zijn ook wolkenvelden en geleidelijk stijgt de kans op een regen- of onweersbui.

Het vooruitzicht naar volgende week laat vrij normaal zomerweer zien met een mix van zon, wolken en enkele buien. De temperatuur stijgt daarbij naar hele normale waarden voor de tijd van het jaar van 21-24 graden.