Warme dag met weinig wind

26-05-2020 JOURE – Zon, sluierwolken en enkele stapelwolken wisselen elkaar vandaag af. Het is rustig weer met weinig wind en daardoor loopt de temperatuur snel op. De maxima komen uit op 21-25 graden. Aan de kust steekt vanmiddag een zeewind op, waardoor het een paar graden afkoelt. Het vrij zonnige en droge weer houdt voorlopig aan. Wel is het komende dagen een paar graden koeler.

Vanochtend schijnt de zon op veel plaatsen volop en trekken sluierwolken over het land. In het noordoosten is het aanvankelijk grijs, maar geleidelijk breekt ook daar de zon door. De temperatuur loopt snel op. Tegen het middaguur is het 17 graden in het noordoosten tot 21 in de Zuid-Hollandse duinen. Er staat nauwelijks wind.

Vanmiddag blijft er een mix van zon en sluierwolken. Hier en daar ontstaan stapelwolken, maar het blijft droog. De maxima komen uit op 21 graden in de kustgebieden tot lokaal 25 in Zeeuws-Vlaanderen, Brabant en Limburg.

De kust krijgt vanaf het begin van de middag te maken met zeewind. Daardoor daalt de temperatuur een paar graden. In de rest van het westen en midden wordt de wind gedurende de middag noordwestelijk. In het oosten en zuidoosten blijft de wind noordoostelijk. Het waait zwak tot matig.

Vanavond schijnt de zon nog een tijdje. De aanwezige sluierwolken geven de zonsondergang een mooie roodoranje gloed. Het koelt geleidelijk af. Om 21:00 uur is het 15-21 graden. Na zonsondergang daalt de temperatuur snel en komende nacht komen de minima tussen 6 en 10 graden uit. Plaatselijk kan een mistbank ontstaan.

Morgenochtend is het op veel plaatsen stralend zonnig met hooguit enkele wolkenvelden. Het noorden kan te maken krijgen met wolkenvelden vanaf de Noordzee, waardoor het een tijd grijs is. In de loop van de ochtend ontstaan in het binnenland enkele stapelwolken.

Morgenmiddag is er een mix van zon en stapelwolken. Ook trekken sluierwolken over het land. In het noorden en noordoosten kan meer bewolking voorkomen. De temperatuur stijgt naar 15 graden op de Wadden, 17-20 graden in de kustregio’s en 20-24 graden in het binnenland. De hoogste temperaturen zijn voor het zuidoosten. Er waait een matige noordenwind. De wind maakt het voor het gevoel minder warm dan vandaag. Het blijft de hele dag droog.

Morgenavond en in de nacht naar donderdag klaart het breed op. Het koelt af naar 5-8 graden.

Donderdag schijnt de zon volop. In het zuidwesten is het waarschijnlijk zonovergoten, elders kunnen ook enkele stapelwolken ontstaan. De meeste stapelwolken zijn voor het noordoosten. Het blijft droog en de maximumtemperatuur varieert van 16 graden in het noorden tot 22 in het zuiden. Daarmee is het koeler dan de voorgaande dagen en is de middagtemperatuur vrij normaal voor de tijd van het jaar. De matige noorden- tot noordoostenwind maakt het voor het gevoel een paar graden frisser.

Vrijdag wordt wederom een stralend zonnige dag met hooguit enkele stapelwolken in het noorden en oosten. Met 18 graden in de kustgebieden tot 23 in het zuidoosten is het heel aangenaam weer.

In het weekend waait de wind uit het oosten tot noordoosten en daarmee weet warmere lucht ons land te bereiken. In het overgrote deel van het land loopt de temperatuur zaterdag, Pinksterzondag en Pinkstermaandag op naar 20 graden of meer. Het wordt 21-25 graden. Alleen in het uiterste noordwesten en op de Wadden kan de temperatuur net beneden 20 graden blijven. Het weerbeeld laat ook dit pinksterweekend veel zonneschijn zien en in het binnenland kunnen enkele stapelwolken ontstaan. Het blijft wederom droog.

Na Pinksteren houdt het zonnige, droge en warme weer waarschijnlijk aan. De kans op bovennormale temperaturen van 21 graden of meer is ruim 80%. Mogelijk wordt het zelfs nog warmer dan in het weekend. De kans op maxima van 25 graden of meer is in Midden-Nederland zo’n 40%.