Warme dag met soms wat lichte regen

09-09-2020 JOURE – Bewolking heeft de overhand en vooral later vanochtend en vanmiddag kan wat lichte regen of motregen vallen. Ondanks bewolking en lichte regen is het een warme dag met maxima van 20-24 graden. De komende dagen blijft het droog en schijnt geregeld de zon. Aanvankelijk is het 18-24 graden, maar na het weekend wordt het zomers warm met maxima van 25 tot lokaal 30 graden.

Het is vanochtend overwegend bewolkt en uit die bewolking valt lokaal in het noorden en midden wat lichte (mot)regen. In het zuiden is het droog en kan de zon af en toe doorbreken. De wind is matig en aan zee vrij krachtig en draait van zuidwest naar west. 

Aan het begin van de middag schijnt in het zuiden nog af en toe de zon, maar geleidelijk raakt het bewolkt. In de rest van het land is het bewolkt en zo nu en dan valt wat lichte regen en motregen. Later op de middag wordt het vanuit het noordwesten droog en breekt de zon door.

Ondanks de bewolking is het een warme dag. De temperatuur stijgt op veel plaatsen naar 21-22 graden. In het zuiden en zuidoosten stijgt het kwik naar 23-24 graden. In het noorden en noordwesten en op de Wadden wordt het maximaal 20 graden. De matige en in het Waddengebied vrij krachtige westenwind draait geleidelijk naar het noordwesten.

Vanavond klaart het vanuit het noordwesten op en in het noorden en noordwesten schijnt nog even de zon. In het midden en zuiden is het bewolkt met nog wat lichte regen en motregen. De neerslag trekt geleidelijk verder naar het zuidoosten en de opklaringen breiden zich verder over het land uit. Komende nacht is het droog met flinke opklaringen. Alleen in het zuiden houdt bewolking de overhand. In opklaringsgebieden is kans op mist. De temperatuur daalt landinwaarts naar 5-9 graden, in het westen koelt het af naar 10-12 graden.

Morgen lost de eventuele mist snel op en schijnt in de ochtend in het zuiden de zon flink. Elders is er een mix van wolkenvelden en geregeld zonneschijn. In het noorden komt ook sluierbewolking voor. Het is meest droog, maar vooral in het noorden is lokaal nog een lichte bui mogelijk.

In de middag is er een mix van zon en stapelwolken. Regionaal gaat de zon een tijdje schuil achter flinke wolken, maar het blijft zo goed als overal droog. In het zuiden en zuidoosten blijft de zon flink schijnen. De wind is niet meer dan zwak en waait eerst uit uiteenlopende richtingen. Later krijgt de wind een voorkeur voor het noorden. De temperatuur is wat lager en stijgt op veel plaatsen naar 18-19 graden. Ten zuiden van de grote rivieren stijgt het kwik naar 20-21 graden.

Morgenavond en in de nacht naar vrijdag is er een afwisseling van wolkenvelden en flinke opklaringen. Het blijft droog en bij een zwakke geleidelijk naar zuid draaiende wind koelt het af naar 4-7 graden in het binnenland en naar een graad of 10 in het westen.

Vrijdag schijnt in het zuiden de zon flink. Elders is er een mix van zon en stapelwolken en er is ook sluierbewolking aanwezig. Het is overal droog en er waait een zwakke zuidenwind. Geleidelijk neemt de wind in kracht toe en draait naar het zuidwesten. De temperatuur stijgt naar 19-20 graden in het noorden en naar 21-22 graden in het midden. In het Zeeuws-Vlaanderen, Noord-Brabant, Limburg en de Achterhoek wordt het 23-24 graden.

Zaterdag begint de dag met geregeld zon. Vanuit het noordwesten neemt de bewolking toe en in de middag is het overal meest bewolkt. In het noorden en westen is kans op een bui, elders blijft het droog. De wind waait uit het westen en is matig en aan zee vrij krachtig. De temperatuur doet een klein stapje terug en stijgt naar 19-22 graden.

Zondag begint een fraaie periode met nazomerweer. De zon schijnt volop en er is alleen wat sluierbewolking zichtbaar. Het blijft overal droog en er waait een matige en aan zee (vrij) krachtige zuidwestenwind. Daarmee wordt warme lucht aangevoerd waarin de temperatuur stijgt naar 21-22 graden in het noorden en 24-25 graden in het zuiden.

Volgende week is het op en top nazomerweer. De zon schijnt flink en het blijft droog. De temperatuur stijgt naar zomerse waarden van 25 graden en meer. Dinsdag kan het in het zuidoosten lokaal 30 graden worden. Ook de rest van de week blijft het nazomers met veel zon. De temperatuur wordt weer wat lager, maar blijft boven de norm die gebruikelijk is. Normaal is het half september 18-20 graden.