Waarschuwing voor blauwalg

22-08-2019 JOURE – In het zwemwater Skipsleat te Joure is blauwalg geconstateerd. Het water ligt aan de noordkant van Joure in de gemeente De Fryske Marren, aan de weg de Koarte Ekers tegenover de nieuwbouwwijk Skipsleat. Andere plaatsen waar blauwalg is geconstateerd zijn onder andere:

Terherne – Het zwemwater ligt aan de westzijde van het dorp Terherne in de nabijheid van de Terhornstersluis, gemeente De Fryske Marren.

Zwem- en surfcentrum Balk – Waarschuwing voor blauwalgen. Kans op huidirritatie en maag-/darmklachten. Zwemmen wordt ontraden vanwege onvoldoende waterkwaliteit. De zwemwaterkwaliteit kan variëren van uitstekend tot slecht. Dit is de kwaliteit gemeten over de afgelopen vier jaar. De kwaliteitsklasse zegt iets over de kans op het krijgen van huid-, maag- of darmklachten. Bij ‘slecht’ is die kans zo groot dat gedurende dit zwemseizoen een negatief zwemadvies geldt.

Tsjûkemar Ulesprong, Tsjukemarwei, Sint Nicolaasga – Waarschuwing voor blauwalgen. Kans op huidirritatie en maag-/darmklachten. Het zwemwater ligt aan de noordwestkant van de Tsjûkemar, op een afstand van ongeveer 500 meter van de snelweg A6 in de gemeente De Fryske Marren.