Waarde certificaat aandeel HZPC in mei 2019 met 10% gedaald

10-05-2019 JOURE – De koers van het certificaat van aandeel HZPC Holding is na de halfjaarlijkse beursdag van 10 mei van het aardappelveredelings- en handelsbedrijf vastgesteld op 162,00 euro. Dit betekent dat het certificaat HZPC is gedaald met de maximale waarde van 10%. De vorige beursdag in november 2018 liet ook al een maximale daling zien van 10%.

HZPC organiseert tweemaal per boekjaar, in mei en november, een certificaat-handelsdag voor aangesloten kwekers, pootgoedtelers en medewerkers van HZPC Holding. De beursdag wordt door een bank begeleid. De aan- en verkoop van certificaten verloopt via een online platform. De waarde van het ‘certificaat en aandeel HZPC’ wordt bepaald door vraag en aanbod. De prijs kan per beursdag maximaal 10% stijgen of dalen.

In mei 2018 bereikte de koers een recordhoogte van 200 miljoen euro. Dat vertegenwoordigde een beurswaarde van bijna 157 miljoen euro. Door de 2 maximale koersdalingen achter elkaar is HZPC nu 127 miljoen euro waard. 

Wijziging beursreglement
HZPC-directeur Gerard Backx vermoedt dat de wijziging van het beursreglement effect heeft gehad op de koersen. “We hebben het beursreglement veranderd om majoreren te voorkomen. Dat hield in dat mensen meer certificaten konden vragen dan ze eigenlijk wilden hebben, omdat ze pas bij de aankoop hoefden af te rekenen. Nu moeten mensen van te voren een bedrag storten overeenkomstig het aantal certificaten dat ze willen kopen. Dat voorkomt majoreren.” Backx kan echter niet zeggen in hoeverre het majoreren tot een kunstmatig hoge beurskoers heeft geleid.