Vuurwerk afsteken, wat mag wel en wat mag niet?

29-12-2018 JOURE – Menig (jong) hart gaat sneller kloppen wanneer er weer vuurwerk mag worden afgestoken. Echter zijn er wel regels waar men aan moet voldoen of rekening mee moet houden. Voordat je het weet wordt je vuurwerk in beslag genomen of krijg te maken met een boete.

 1. Wanneer mag je vuurwerk afsteken?
  Je mag, net als de vorige jaren, pas vuurwerk afsteken op oudjaarsdag om 18:00 uur, en dan moet het op 1 januari 02:00 uur ook echt afgelopen zijn. Ben je te vroeg, of ga je op nieuwjaarsdag te lang door, dan kun je een boete krijgen.
 2. En als je buiten die tijden vuurwerk afsteekt?
  Wie buiten die tijden aan het knallen is, riskeert een boete van 100 euro en moet het vuurwerk dat hij nog heeft inleveren. Kinderen van 12 tot 18 jaar krijgen geen boete, maar worden doorgestuurd naar stichting Halt voor een Halt-straf.
 3. Hoeveel vuurwerk mag je hebben?
  Particulieren mogen maximaal 25 kilo – legaal – vuurwerk in huis hebben. Buiten de verkoopdagen ook, maar dan op een veilige, niet voor het publiek toegankelijke plaats.
 4. Hoe oud moet je zijn om vuurwerk af te steken?
  Dat ligt eraan wat voor vuurwerk het is. De minimumleeftijd (12, 16 of 18 jaar) voor het afsteken staat op de verpakking. Vanaf 12 jaar mag je alleen het lichtste vuurwerk kopen, zoals sterretjes. 16-jarigen mogen al wat harder knallen en pas vanaf je 18de mag je aan de gang met het grote werk.
 5. Mag je overal knallen?
  Nee, zeker niet. Gemeenten mogen vuurwerk op bepaalde plekken verbieden. Dat gebeurt vooral rond scholen, ziekenhuizen en dierenasiels, maar ook op andere plekken kan het afsteken van vuurwerk verboden zijn. Om te weten waar bij jou in de buurt vuurwerkvrije zones zijn, kun je het best de website van jouw gemeente raadplegen.
 6. Hoe weet je of je legaal vuurwerk koopt?
  Legaal vuurwerk koop je in Nederland bij een legale vuurwerkhandel, binnen de vastgestelde verkoopdagen. Het heeft een goed leesbare, Nederlandstalige handleiding. Op de verpakking staat de tekst ‘geschikt voor particulier gebruik’ en informatie over de fabrikant. Ook staat daar het productiejaar op en een vermelding of plaatje van de effecten van het vuurwerk.
 7. En als je betrapt wordt met illegaal vuurwerk?
  Wie betrapt wordt met illegaal vuurwerk, kan grote boetes krijgen, en in sommige gevallen zelfs een celstraf. Op de handel maar ook op het bezit ervan staat een maximale gevangenisstraf van zes jaar, waarschuwt het Openbaar Ministerie.
 8. Mag je vuurwerk kopen in het buitenland?
  Het mag eigenlijk niet, maar er wordt ook niet op gehandhaafd. Bij kleine hoeveelheden knijpt de politie weleens een oogje toe.
 9. Hoe steek je veilig vuurwerk af?
  Gebruik voor het afsteken een aansteeklont en draag een vuurwerkbril. Een lanceerstandaard is verplicht voor het afsteken van vuurpijlen. Wie betrapt wordt zonder standaard, kan een proces-verbaal krijgen.
 10. Ik heb vuurwerk over. Mag ik dit bewaren voor volgend jaar?
  Ja, als het niet meer dan 25 kilo is en alleen op een niet voor het publiek toegankelijke plaats.

Experimenteer niet met vuurwerk. Het lijkt nogal voor de hand te liggen, maar ieder jaar weer gebeuren ongelukken omdat mensen onveilig omspringen met vuurwerk. Om vuurwerk zo veilig mogelijk af te steken, is het vooral belangrijk dat je er voorzichtig mee omgaat en blijft nadenken. Daarom is het belangrijk dat je bijvoorbeeld niet te veel hebt gedronken. Enkele andere tips:

 • Lees altijd de gebruiksaanwijzing.
 • Steek weigeraars (vuurwerk dat niet is afgegaan) nooit opnieuw aan. De kans is groot dat het te snel ontbrandt.
 • Blijf op een veilige afstand van het vuurwerk.
 • Draag geen licht ontvlambare kleding, zoals nylon, maar kies bijvoorbeeld voor kleding van spijkerstof, wol of katoen. En draag een jas zonder capuchon. Hierin kan per ongeluk vuurwerk terechtkomen.