Vrouwelijk koor van statushouders voor verbeterde participatie

12-01-2020 JOURE – In Joure is op 7 november een koor van start gegaan voor vrouwelijke statushouders met een verblijfsvergunning uit de gemeente De Fryske Marren. Afgelopen week was er een presentatie van het koor. Het doel is om deze vrouwen met deelname aan het koor te motiveren en inspireren om door te burgeren en zo aan hun toekomst te werken.

Het DOORburgerkoor begon als een idee van Ellen van Bon van bureau Femmeployment uit Leeuwarden en logopedist Jisca Bontekoe. De twee werden door gemeente De Fryske Marren gevraagd mee te denken over het verbeteren van de participatie (sociaal én werk) en integratie van statushoudsters.

Ellen en Jisca willen op een laagdrempelige en plezierige manier talenten naar boven halen en ervoor zorgen dat vrouwen hun zichtbaarheid vergroten, meer zelfvertrouwen krijgen en uit hun isolement raken. Zingen is een creatieve manier om de taal te leren en om de uitspraak te verbeteren. En het verbindt, ongeacht je afkomst. Onderdeel van hun idee is dat ook Nederlandse vrouwen deelnemen aan het koor. Zij doen dit op vrijwillige basis en fungeren als buddy voor de buitenlandse vrouwen.

De leiding van het koor is in handen van dirigente Marijke Rodenburg die ervaring heeft in het werken met vluchtelingen koren en de gemeente heeft de werving van de koorleden verzorgd samen met een tolk uit de doelgroep. Jisca Bontekoe levert als logopedist in het begin wekelijks ondersteuning en input en neemt ook resultaatmetingen af.

Er zijn inmiddels ruim 10 leden van Syrische en Eritrese afkomt en even veel Nederlandse vrouwen. Maar de gemeente blijft actief doorgaan met werven onder de doelgroep omdat de eerste resultaten veelbelovend zijn.