Vrij zonnige lentedag

19-04-2022 JOURE – De zon schijnt vandaag weer volop, maar er is ook sluierbewolking zichtbaar. Het is overal droog en het wordt 17 tot 20 graden. Ook morgen flink wat zon, maar met een toenemende noordoostenwind wordt iets minder zachte lucht aangevoerd. Het wordt 15 tot 18 graden. Ook de rest van de week en in het weekend schijnt vaak de zon. Er is ook bewolking zichtbaar en vooral vanaf zondag neemt de buienkans toe. De temperatuur komt uit tussen 15 en 20 graden.

Na zeer zonnige paasdagen met over beide paasdagen gemiddeld over het land 25,4 uur zon, ziet het weerbeeld er op deze dinsdagochtend ook weer fraai uit. De zon schijnt opnieuw flink, maar er trekt ook sluierbewolking over het land. Het is overal droog en er waait een zwakke tot matige oostenwind. De temperatuur loopt snel op. Om 8:00 uur is het 5 tot 9 graden, aan het eind van de ochtend prijken kwikstanden van 13 tot 15 graden op de thermometerbuis.

Ook vanmiddag schijnt de zon flink, maar opnieuw is sluierbewolking zichtbaar. Vooral in het zuidwesten is de hoge bewolking soms dik genoeg om de zon te laten verdwijnen. Het blijft overal droog en er waait een matige oosten- tot noordoostenwind.

De temperatuur loopt verder op en maxima komen uit tussen 17 graden in het noorden en 20 in het zuiden. In het midden van het land is het op veruit de meeste plaatsen 18 of 19 graden. Op de Waddeneilanden stokt het kwik bij waarden omstreeks 15 graden. Daarmee is het zachter dan gebruikelijk, want temperaturen van 13 tot 16 graden zijn normaal in deze tijd van het jaar.

Vanavond schijnt de zon nog een tijdje voordat ze om 20:45 uur ondergaat. De temperatuur daalt geleidelijk en kort na zonsondergang is het 12 tot 15 graden. Komende nacht koelt het verder af naar 3 tot 7 graden. Ook dan is het vrij helder met hooguit wat sluierbewolking.

Morgenochtend schijnt de zon weer volop. Alleen in het westen en zuidwesten komt sluierbewolking voor, elders is de lucht zo goed als blauw. De zon warmt de lucht weer snel op en om 11:00 uur is het 11 tot 13 graden. Daarbij waait een matige oosten- tot noordoostenwind.

Morgenmiddag verandert er weinig. De zon schijnt flink, maar hier en daar is ook sluierbewolking zichtbaar. Vooral landinwaarts komen kleine stapelwolken tot ontwikkeling, maar het blijft overal droog. De wind waait uit het oosten tot noordoosten en neemt toe naar matig, later aan de kust en rondom het IJsselmeer naar vrij krachtig, windkracht 3 tot 5. Daarmee wordt iets minder zachte lucht aangevoerd waarin de temperatuur stijgt naar 15 graden in het noorden en 18 in het zuiden. Op de Waddeneilanden en langs de noordkust is het maximaal 12 tot 14 graden.

Morgenavond en in de nacht naar donderdag is het vrij helder en droog. Bij weinig wind koelt het af naar 4 tot 7 graden.

Donderdag begint de dag met zonneschijn. In de middag komen stapelwolken tot ontwikkeling, maar het blijft overal droog. De oostenwind is meest matig en de temperatuur loopt op naar 14 graden in het noorden en naar 18 in het zuiden. Op veruit de meeste plaatsen is het 16 of 17 graden. Op de Waddeneilanden is het maximaal 12-13 graden.

Vrijdag trekken wolkenvelden over het land en mogelijk komt het tot een lokale bui. Op veruit de meeste plaatsen blijft het droog en ook de zon breekt geregeld door. Er waait nog steeds een meest matige oostenwind en het is dan ook heerlijk weer voor de Koningsspelen. De temperatuur is weer duidelijk hoger en loopt op naar 16 graden in het noorden en naar 19 in het zuiden en zuidoosten.

In het weekend schijnt zaterdag weer volop de zon. Het blijft droog en er waait een matige oosten- tot zuidoostenwind. De temperatuur loopt op naar 18 tot 20 graden. Zondag neemt de buienkans toe, maar tussendoor schijnt ook de zon. De wind draait naar het noordoosten en het wordt iets minder warm. De temperatuur loopt op naar 16 tot 18 graden.

Volgende week is er een afwisseling van zon, wolken en een enkele bui. De temperatuur blijft op een aangenaam niveau voor eind april met waarden tussen 15 en 19 graden. Later in de week wordt het minder warm.