Vrij zonnige en warme vrijdag

08-05-2020 JOURE – De zon schijnt flink door de aanwezige sluierwolken. Het blijft droog en het wordt 20-25 graden, op de Wadden iets lager. Ook morgen is het nog zonnig en warm met 21-26 graden. Zondag wordt met een stevige noordenwind koudere lucht aangevoerd en in het zuiden is kans op buien. Volgende week is het eerst vrij koud met 11-13 graden, later in de week wordt het weer warmer.

De zon schijnt vanochtend flink, maar er is ook sluierbewolking zichtbaar. Soms is de hoge bewolking zo dik dat de zon erachter even schuil gaat. Waaien doet het nauwelijks en de temperatuur stijgt snel. Aan het eind van de ochtend is het 17-20 graden.

Vanmiddag blijft de zon flink schijnen door de aanwezige sluierwolken. Het is overal droog en er staat nauwelijks wind uit verschillende richtingen. De temperatuur stijgt naar 20-22 graden in het noorden en westen en naar 22-24 graden in het midden, oosten en zuiden. In het zuidoosten kan het lokaal 25 graden worden. In het Waddengebied wordt het maximaal 18-19 graden. Aan zee daalt het kwik later vanmiddag onder 20 graden door een zwakke wind van zee.

Vanavond schijnt de zon nog een tijdje totdat ze rond 21:15 uur achter de horizon verdwijnt. Rond zonsondergang is de temperatuur gedaald naar 14-19 graden. Komende nacht is het vrij helder met sluierwolken. De minimumtemperatuur ligt tussen 6 en 10 graden met de laagste temperaturen in het noordoosten.

Morgen schijnt de zon weer flink, maar in de ochtend komt vooral in het zuiden en oosten vrij veel hoge (sluier)bewolking voor.

In de middag trekt de meeste sluierbewolking naar het oosten weg en schijnt op veel plaatsen de zon volop. De zonkracht (UV) is vijf en dat betekent dat de onbeschermde huid na 20 minuten kan verbranden. Later verschijnen in het zuiden wat stapelwolken, maar het blijft overal droog. De wind waait zwak tot matig uit het noorden tot noordoosten.

Het wordt een warme dag met een middagtemperatuur van 21-23 graden in het noorden en westen en 24-25 graden in het midden, oosten en zuiden. In het zuidoosten stijgt het kwik naar een zomerse 26 graden. Op de stranden waait de wind geleidelijk vanaf zee. De temperatuur daalt in de loop van de middag tot onder de 20 graden. 

Morgenavond en in de nacht naar zondag is het vrij helder met sluierwolken. Het koelt af naar 8-11 graden.

Zondag schijnt in de ochtend de zon nog door de aanwezige sluierwolken. Geleidelijk komen stapelwolken tot ontwikkeling en vooral in het zuiden en zuidoosten is kans op enkele buien. In de rest van het land blijft het over het algemeen droog, maar ook in het noordwesten is een bui mogelijk. De wind waait uit het noorden en neemt flink in kracht toe. Boven land wordt de wind matig tot vrij krachtig en aan zee krachtig en soms hard, windkracht 6-7.

De temperatuur stijgt snel en in het noorden en westen wordt het maximaal 17-19 graden. Landinwaarts wordt het 20-21 graden en in het zuidoosten kan het nog 22 graden worden. Op de Wadden wordt het maximaal 14 graden en door de toenemende noordenwind gaat de temperatuur in de middag overal duidelijk omlaag. Aan het eind van de middag is het 9 graden op de Wadden, 10-14 graden in de kustprovincies en 16-18 graden in het binnenland. In Limburg komt de koude lucht in de avond. De temperatuur daalt dan snel verder naar 7 tot 11 graden. De stevige noordenwind maakt het voor het gevoel nog wat frisser.

Maandag is er een mix van wolkenvelden en geregeld zonneschijn. Het blijft droog, maar in de (vroege) ochtend is in het zuidoosten lokaal een bui mogelijk. De wind waait uit het noorden en is vrij krachtig en aan zee krachtig tot hard, windkracht 5 tot 7. De temperatuur wordt niet hoger dan 11-13 graden. Dat is duidelijk lager dan de 16-19 graden die gebruikelijk is in deze tijd van het jaar. De stevige wind maakt het voor het gevoel nog kouder.

Dinsdag zijn er wolkenvelden, maar zo nu en dan schijnt ook de zon. Verspreid over het land is kans op een lichte bui. De wind waait uit het noorden tot noordwesten en is matig en aan zee vrij krachtig. De temperatuur is een graadje hoger en stijgt naar 12-14 graden.

De rest van de week is het over het algemeen droog met een mix van zon en wolken. De wind waait uit richtingen tussen noord en oost en de temperatuur gaat weer omhoog. Woensdag wordt het 13-17 graden, aan het eind van de week liggen de maxima tussen 17 en 21 graden.