Vrij zonnig, in het noorden ook wolken

28-04-2022 JOURE – Er zijn flinke zonnige perioden en het blijft vandaag overal droog. In het noorden trekken soms wel wolkenvelden over. Het wordt 13 tot 19 graden. De komende dagen stroomt vanuit het noorden koudere lucht over ons land uit, waarbij de bewolking overal toeneemt. Zaterdag zou daaruit een enkele bui kunnen vallen. De middagtemperatuur daalt naar hooguit 13 graden.

Vanochtend hebben het noorden en noordwesten met hardnekkige wolkenvelden te maken, elders is het overwegend zonnig. De temperatuur gaat landinwaarts snel omhoog en schommelt tegen het middaguur al rond 14 graden. Langs de noordkust is het duidelijk frisser met een graad of 9.

Ook vanmiddag blijven de noordelijke regio’s gevoelig voor velden met lage bewolking vanaf zee, maar tussendoor is ook zeker de zon te zien. Elders in het land schijnt de zon flink en in het binnenland ontstaan later in de middag een paar vriendelijke stapelwolken. Het wordt maximaal 13 graden vlak aan zee tot 19 graden in Brabant en Limburg. De wind waait uit het noorden tot noordoosten en is meestal matig, kracht 3 of 4.

Vanavond is het nog vrij helder, maar in het westen neemt de hoeveelheid sluierbewolking al toe. Het is overal droog en de temperatuur ligt rond zonsondergang op 10 tot 13 graden.

Komende nacht raakt het overal geleidelijk bewolkt maar het blijft droog. Onder het wolkendek daalt de temperatuur niet verder meer dan 4 tot 6 graden. De wind is noordoostelijk en neemt iets in kracht af.

Vrijdagochtend hangt er een dik pakket sluierbewolking boven ons land, waar de zon af en toe doorheen schijnt. De zonsopkomst kan overigens zeer kleurrijk worden, omdat boven het oosten aanvankelijk nog wat meer opklaringen voorkomen. Gedurende de ochtend loopt de temperatuur op naar 10 tot 12 graden.

Vrijdagmiddag is er eerst nog tamelijk veel bewolking, later breekt vanuit het westen de zon vaker door. Het blijft op verreweg de meeste plaatsen droog en daarbij is het beduidend frisser dan de afgelopen dagen. Maxima van 10 graden op Vlieland en Terschelling, 13 graden in het midden tot lokaal nog 16 graden in het zuiden van ons land. De wind komt nog altijd uit een noordelijke richting en is matig van kracht.

In de nacht naar zaterdag neemt in het noordwesten de kans op een enkel buitje toe. Veel neerslag wordt echter niet verwacht. Elders is het droog met enkele opklaringen. Landinwaarts koelt het af tot een graad of 3, langs de kust naar 5 tot 7 graden.

Het weekend verloopt vervolgens ronduit fris voor de tijd van het jaar. Zaterdag wordt het hooguit 10 graden op de Waddeneilanden tot 14 graden in het zuiden en oosten. Af en toe schijnt de zon, maar verder is er veel bewolking en gedurende de dag trekken enkele lichte regenbuien van noord naar zuid over het land. De paraplu is op een aantal plaatsen dus zeker af en toe nodig! De noordenwind is matig en aan zee af en toe vrij krachtig, waardoor het nog wat kouder aanvoelt. 

Ook zondag overheerst de bewolking, al zien we de zon met name in de namiddag en avond ook wat vaker tevoorschijn komen. Het is dan overwegend droog bij maximaal 10 graden in het noorden tot 15 graden in het zuidoosten.

Na het weekend wordt het langzaam wat minder fris. De middagtemperatuur stijgt naar 12 tot 16 graden en daarbij is de zon ook weer vaker te zien. Vanaf woensdag lijkt de kans op enkele buien vanuit het westen groter te worden, maar dat is momenteel nog wel onzeker.