Vrij zonnig en uitzonderlijk zacht

19-12-2019 JOURE – Het is vandaag uitzonderlijk zacht met 11 graden tot lokaal 16. Daarbij is het vrij zonnig. In het westen komt meer bewolking voor en is later kans op een spatje regen. Morgen valt in het hele land af en toe regen. Met 12-14 graden blijft het zeer zacht. In het weekend daalt de temperatuur naar 7-10 graden. Zaterdag is het overwegend droog, de zondag laat buien zien.

Vanochtend is het vrij zonnig en trekken sluierwolken over het land. In het oosten en zuidoosten komen weinig sluierwolken voor en schijnt de zon volop. In het westen is de sluierbewolking dikker en kan de zon soms een waterige aanblik krijgen. De ochtend verloopt droog.

Vanmiddag wordt de bewolking in het zuidwesten en uiterste westen dikker en is kans op een spatje regen. Veel stelt het niet voor. In het midden en oosten zijn dunne sluierwolken zichtbaar, maar daar schijnt de zon makkelijk doorheen. Bovendien blijft het droog.

Het is uitzonderlijk zacht voor de tijd van het jaar. De maxima komen uit op 11-12 graden in het noorden, 13-14 in het midden en 15 in het zuiden. In Brabant en Limburg kan het lokaal zelfs 16 graden worden! Normaal is het in de week voor Kerst 5-7 graden. In de zon en uit de wind voelt het door de hoge temperaturen van vandaag lenteachtig aan. Er staat een matige zuiden- tot zuidoostenwind. Aan zee en langs de kust van het IJsselmeer waait het vrij krachtig.

Vanavond trekken vanuit het zuidwesten wolkenvelden over het land en kan hier en daar wat lichte regen vallen. Tussen de wolkenvelden door komen ook opklaringen voor.

Komende nacht is er vrij veel bewolking. Het waait stevig en het koelt dan ook moeizaam af. De minima komen uit op 7 graden in het noordoosten tot 11 in Zeeland. In de loop van de nacht neemt in het westen en zuidwesten de kans op regen toe. Elders is het droog.

Morgenochtend neemt de bewolking vanuit het zuidwesten toe en breidt een gebied met regen zich langzaam noordoostwaarts uit. In het noorden en oosten kan ’s ochtends nog een waterig zonnetje schijnen.

Morgen valt in de eerste helft van de middag af en toe lichte regen en is het grijs. In de tweede helft van de middag neemt de regen af en kan het in het zuidwesten opklaren. De temperatuur stijgt naar 12 graden in het noorden tot 14 in het zuiden. Daarmee is het opnieuw zeer zacht, maar omdat de zon ontbreekt is het voor het gevoel minder warm dan vandaag. Bovendien waait het stevig. De wind komt uit een zuidelijke richting en is vrij krachtig boven land. In de kustgebieden waait het krachtig tot hard (6-7 Bft.).

Morgenavond klaart het vanuit het zuidwesten op. Wel is tussen de opklaringen door kans op een enkele bui. In de nacht naar zaterdag wordt het op de meeste plaatsen droog. De temperatuur daalt naar 5-7 graden.

Zaterdag is het prima decemberweer. Er zijn zonnige perioden, maar ook wolkenvelden en lokaal kan een lichte bui ontstaan. Veel plaatsen houden het overdag dus droog. In de loop van de dag neemt de bewolking vanuit het zuidwesten toe en stijgt de kans op regen.

De maximumtemperatuur bedraagt 9-10 graden en daarmee is het minder zacht dan de voorgaande dagen. Wel is het nog steeds veel zachter dan normaal. Middagtemperaturen van 5 à 6 graden zijn voor deze tijd van het jaar gebruikelijk.

Zondag heeft bewolking de overhand en trekken flink wat buien over het land. Het wordt 7-9 graden en er waait een matige tot vrij krachtige wind.

De dagen daarna blijft het wisselvallig. Er trekkenwolkenvelden en regengebieden over het land, maar tussendoor zijn er ook droge dagdelen met zonnige perioden. De temperatuur blijft hoger dan normaal met 7-9 graden. Maxima van 5-6 graden zijn gebruikelijk. Ook tijdens Kerst is kans op wat regen en het wordt dan 7 à 8 graden. Van een witte Kerst is dus absoluut geen sprake. In de laatste dagen van het jaar houdt het wisselvallige en vrij zachte weer aan.