Voorspellen van neerslag nauwkeurig tussen 3 en 6 uren vooruit

06-08-2020 JOURE – In een recent onderzoek werd gekeken hoe neerslag voor een specifieke locatie tot een paar uur vooruit met radartechnieken kan worden voorspeld. Zulke voorspellingen kunnen van waarde zijn in de landbouw en bij het waterbeheer. De korte termijn voorspellingen blijken in veel gevallen bijzonder nauwkeurig.

Voor neerslagvoorspellingen op de korte termijn is nowcasting een optie. Dat is het tot een paar uur vooruit voorspellen van neerslag met behulp van radartechnieken. De nowcastingmethoden maken gebruik van geavanceerde statistische extrapolatietechnieken waarmee van de geschatte neerslag uit de radarproducten een voorspelling kan worden gemaakt. Het voordeel van deze methode is dat er iedere 5 minuten een nieuwe radarobservatie beschikbaar is, waarmee direct een voorspelling kan worden gemaakt van 3 tot 6 uur vooruit. Dat is veel sneller dan weermodellen, die vaak een updatefrequentie van circa 3 uur hebben.

Er werd onderzoek gedaan naar de kwaliteit van de nowcastingmethoden voor 12 Nederlandse stroomgebieden en polders. Deze methoden pasten zij toe op 1533 neerslaggebeurtenissen verspreid over 11 jaar. De voorspelbaarheid van de neerslag blijkt duidelijk samen te hangen met de duur van de neerslag en het seizoen. Met de methoden kan regenval goed voorspeld worden tot maximaal 2 uur vooruit voor neerslag met een duur van een dag, terwijl dit afneemt tot maximaal 25 minuten voor kortdurende neerslag van maximaal 1 uur.

Benedenwindse voorspelling beter
In de winter, wanneer de neerslag vaak langdurig en van lage intensiteit is, is de kwaliteit van de nowcasts beter dan gedurende de zomer, wanneer er vaak korte, hevige neerslag valt. Daarnaast blijken de voorspellingen beter voor grotere gebieden en in de benedenwindse richting. Dat laatste betekent voor Nederland, met overwegend zuidwestenwinden, dat het noordoosten meer gebaat is bij deze methoden dan het zuidwesten van het land. Het gebruiken van een radarcomposiet waarin ook de radars van Belgiƫ en Duitsland worden meegenomen, zou dit verschil al kleiner kunnen maken.

Groeiende buien
Ook tussen de geteste methoden is er redelijk wat verschil, waarbij de methoden die meer processen meenemen dan de beweegrichting van de buien alleen, vaak ook betere voorspellingen geven. Dit zijn de recentere algoritmen, die vaak vrij te gebruiken zijn, iets dat de weg vrijmaakt voor gebruik in het Nederlandse waterbeheer, maar ook in andere sectoren. De geteste nowcastingmethoden hebben wel allemaal moeite om snel groeiende of uitdovende buien goed te voorspellen. Een verdere focus op deze processen is daarom een belangrijke volgende stap.