Volop zonneschijn, hoge zonkracht

25-05-2020 JOURE – De zon schijnt volop. In de loop van de middag neemt vanuit het noorden de bewolking tijdelijk toe, maar het blijft droog. Het wordt van noord naar zuid 16-23 graden. Morgen opnieuw veel zon en 19-24 graden. Ook in het lange Pinksterweekend schijnt de zon volop met zaterdag en zondag maxima van 21-25 graden. Vanaf Pinkstermaandag wordt het enkele graden warmer.

De zon schijnt vanochtend uitbundig. Er is nagenoeg geen wolkje aan de lucht. De wind waait zwak tot matig uit het noorden tot noordoosten. De temperatuur stijgt snel en aan het eind van de ochtend is het 14 graden in het noorden en 17 in het zuiden.

Vanmiddag schijnt de zon ook volop, maar vanuit het noorden trekken wolkenvelden over het land waarachter de zon tijdelijk schuil gaat. Regen wordt niet verwacht. De wind waait matig en aan zee vrij krachtig uit het noorden tot noordoosten en de temperatuurverschillen tussen noord en zuid zijn groot.

In het noorden wordt het maximaal 16-17 graden en in het westen 18-19. In het midden en oosten wordt het 20 graden en in het zuiden 21. In Zeeuws-Vlaanderen, het zuidoosten van Brabant en in Limburg wordt het 22, lokaal 23 graden. Let op de zonkracht, want die is met een UV-index van 6-7 erg hoog. Een onbeschermde huid kan met 10-15 minuten verbranden.

Vanavond klaart het vanuit het noorden weer op en komende nacht is het kraakhelder. De noordoostenwind neemt in kracht af en de temperatuur daalt flink. In het noorden en oosten koelt het af naar 1-2 graden boven het vriespunt met grote kans op vorst aan de grond. In het westen en zuiden wordt het 5-7 graden en in Zeeland is het niet kouder dan 8-10 graden.

Morgen komt de zon om even over half zes weer tevoorschijn en schijnt dan weer volop. Vanuit het noorden trekt sluierbewolking over het land en het blijft overal weer droog.

Ook in de middag is het vrij zonnig met soms wat sluierbewolking. In het noorden en oosten komen ook stapelwolken voor. Het blijft droog en er waait een zwakke tot matige noordoostenwind. Aan zee en in het Waddengebied neemt de wind toe naar vrij krachtig.

De temperatuur stijgt naar 19-20 graden in het noorden en westen en naar 21-23 graden in het midden, oosten en zuiden. In het zuidoosten kan het lokaal 24 graden worden. In het Waddengebied en langs de noordkust blijft het kwik weer wat achter en wordt het maximaal 16-18 graden.

In de avond en nacht naar zaterdag is het helder en droog. Het wordt minder koud dan komende nacht met minima van 5 graden in het oosten en noordoosten en 9 in het westen. 

Zaterdag schijnt de zon uitbundig. Landinwaarts komen in de middag stapelwolken tot ontwikkeling, maar opnieuw blijft het droog. De wind waait zwak tot matig uit het oosten, in de middag gaat de wind bij de Wadden en aan de westkust uit het noordoosten waaien.

De temperatuur is hoog en stijgt naar 21-22 graden in het noorden en westen en naar 23-24 in de rest van het land met de hoogste waarden in het zuiden. Lokaal kan het in Zeeuws-Vlaanderen en Noord-Brabant 25 graden worden. In het Waddengebied blijft het kwik net onder de 20 graden.

Zondag, eerste Pinksterdag, schijnt de zon opnieuw volop. Er is ook sluierbewolking aanwezig en in de middag komen landinwaarts stapelwolken voor. Het blijft droog en er waait een matige oosten- tot noordoostenwind. De temperatuur stijgt van noordwest naar zuidoost naar 21-24 graden.

Pinkstermaandag schijnt ook de zon, maar opnieuw is sluierbewolking zichtbaar. Het blijft droog en het wordt met 22-26 graden nog wat warmer.

Dinsdag schijnt de zon volop. In de middag neemt in het zuiden en westen de bewolking toe, maar het blijft droog. De temperatuur is zomers en stijgt naar 22 tot 29 graden. De dagen daarna wordt de verwachting geleidelijk onzeker. De kans is 50% dat het zonnige en zomerse weer aanhoudt, maar de kans is net zo groot dat we overschakelen naar een wisselvalliger weertype met lagere temperaturen. Normaal is het begin juni 18-21 graden.