Vitens roept op zuinig te zijn met water

24-06-2019 JOURE – Tijdens de warme dagen wordt er tot 40% meer water gebruikt dan als niet warme dagen. Als dat een paar dagen duurt, kan de druk op de waterleiding wegvallen. Vorig jaar bleek de watervoorraad ook hard te slinken tot de bodem in zicht was.

Als de zomers steeds vaker heel warm worden en er elke keer periodes zijn dat er veel meer water wordt gebruikt, zou Nederland in 2050 100 miljard liter extra kraanwater nodig hebben. Dat is onmogelijk, volgens Vitens, en daarom moeten mensen er nu al aan wennen om op hete dagen juist goed op het waterverbruik te letten.

Korter douchen, niet de auto wassen, kraan dicht
Zo scheelt een minuut korter douchen 2.200 liter drinkwater per jaar. De kraan dichtdraaien bij het tandenpoetsen scheelt 2 liter water. De auto wassen in een wasstraat levert 60 liter waterwinst op. Vitens is het grootste drinkwaterbedrijf van Nederland en levert water aan 5,6 miljoen mensen en bedrijven in de provincies Flevoland, Friesland, Gelderland, Utrecht en Overijssel en gemeenten in Drenthe en Noord-Holland.