Vermoeden van hennepteelt? Doe een melding!

28-04-2019 JOURE – De gemeente stelt dat hennepkwekerijen namelijk levensgevaarlijk zijn voor omwonenden. Naast stank en lekkage, kan het leiden tot brand en ernstige gezondheidsklachten. Door hennepteelt te herkennen en (anoniem) te melden, kunt u veel ellende in uw buurt voorkomen.

Serieuze risico’s
Hennep – ook wel cannabis genoemd – is een plant waarvan wiet en hasj wordt gemaakt. Het telen van deze planten lijkt misschien onschuldig, maar blijkt in de praktijk levensgevaarlijk:

  1. Brandgevaar: De kwekerijen worden vaak op amateuristische wijze ingericht. het is een wirwar van kabels, transformatoren, kweeklampen en andere apparaten. In zeker tachtig procent van alle hennepkwekerijen wordt de stroomvoorziening illegaal afgetapt en onttrokken van de meterkast. Bij kortsluiting en oververhitting slaan de stoppen niet door en is de kans op brand zeer groot.
  2. Gezondheidsklachten: Omwonenden kunnen last krijgen van ademhalingsproblemen en schade aan de luchtwegen als gevolg van bestrijdingsmiddelen (pesticiden en zoutzuur) die bij de teelt worden gebruikt.
  3. Schade aan de woning: Door de hoge luchtvochtigheid en warmte ontstaat schimmelvorming en houtrot. Dit trekt uiteindelijk dwars door de muren heen, daardoor kan er ook schade ontstaan aan naastgelegen woningen.

Hennepkwekerijen zijn overal
Mensen zijn zich er niet altijd van bewust dat hennepteelt bij wijze van spreken bij je buren plaatsvindt. Hennepkwekerijen zijn overal: op zolders, in kelders, kruipruimtes, schuren, bedrijfsboxen, boerderijen en zelfs op schepen. En ja, deze illegale praktijken vinden óók in De Fryske Marren plaats. Bovenstaande gevaren zijn dan ook niet alleen voor degene die de hennep teelt. Maar ook voor de buurt. Schimmel dringt door de muren en als het huis van de telers in brand vliegt, dan kunt u bedenken dat de hele buurt in gevaar is.

Anoniem melden
De hulp van onze inwoners is van groot belang bij het opsporen en ontmantelen van hennepkwekerijen.

Verdachte situaties kunt u melden bij de politie via 0900 – 8844. Wilt u liever anoniem blijven? Bel 0800 – 7000 of raadpleeg de website: meldmisdaadanoniem.nl.

Hoe kunt u een hennepkwekerij herkennen?

  • een aanhoudende, vreemde geur of stankoverlast;
  • rolluiken of gordijnen die altijd dicht zijn, of afgeplakte ramen;
  • stroomstoringen of flikkerend licht (mogelijk ook bij u thuis);
  • warmte-uitstraling via muren;
  • condens op de ramen;
  • geluid van brommende afzuiginstallaties;
  • een ‘onbewoond’ huis dat regelmatig wordt bezocht.