Veertiende Profronde van Nederland start in Friesland


17-02-2018 JOURE – Net als in 2015 en 2016 is de start van de veertiende Profronde van Nederland in Frysland. Deze keer start de profronde op zondag 12 augustus. Een dag later is Bolsward de finishplaats van de eerste etappe. De openingsrit begint in Heerenveen, dé sportstad van het Noorden en eind 2017 gekozen tot sportgemeente van het jaar. In Heerenveen rijdt het peloton twee plaatselijke omlopen.

Daarna koersen de renners over het grondgebied van De Fryske Marren en Súdwest-Fryslân, langs ten minste zes van de elf Friese steden: Sloten, Stavoren, Hindeloopen, Workum, IJlst en Sneek. Eenmaal in Bolsward worden nog drie plaatselijke rondes gereden (over Witmarsum) voordat de eindstreep wordt bereikt. Al met al telt de openingsetappe zo’n 185 kilometer.

Gemeente De Fryske Marren geeft aan dat het gebied bij uitstek een fietsgebied is. Bij zo’n mooi evenement is het vanzelfsprekend dat provincie en gemeenten achter de organisatie staan en hun medewerking verlenen. De BinckBank Tour is de enige meerdaagse UCI WorldTour wedstrijd van Nederland en België. De ronde eindigt op zondag 19 augustus in Geraardsbergen (België). Titelverdediger is Tom Dumoulin.