Veel zon, 23-31 graden vanmiddag

14-09-2020 JOURE – Vandaag is het zonnig. Het wordt op de meeste plaatsen zomers warm met 23-31 graden. Morgen wordt het op grote schaal 28-32 graden en kan het in het zuidoosten lokaal maar liefst 34 graden worden. De dagen daarna verdwijnt het hete weer geleidelijk, maar het blijft droog met regelmatig zon bij een graad of 22.

Gedurende de ochtend warmt de zon de lucht op. Tegen het middaguur is het 20-22 graden in het noorden en westen en lokaal al 25 graden in het zuidoosten. De wind is zwak en waait uit het oosten of zuidoosten.

Vanmiddag blijft het zonnig. Wel zijn er soms velden hoge bewolking waar de zon doorheen moet schijnen. De wind is zwak en draait van zuidoost naar noordoost. Op de Wadden wordt het circa 23 graden. Elders in het noorden wordt het 24-26 graden. In de Randstad en Overijssel wordt het circa 28 graden en in Brabant, Limburg en Gelderland loopt het kwik op tot 29-31 graden. Hiermee is het bijzonder warm voor half september. Gemiddeld ligt de maximumtemperatuur in deze tijd van het jaar op 18-20 graden.

Vanavond is het aangenaam weer om buiten te eten. Rond zonsondergang, iets voor 20:00 uur, is het nog 20 graden in Den Helder tot 25 graden in Zuid-Limburg. Later vanavond en vannacht blijft het droog met brede opklaringen en wat hoge bewolking. Vooral in het noorden en oosten kunnen mistbanken ontstaan. Koud is het niet. De minima komen uit tussen 16 graden aan zee en lokaal 10 graden in het oosten van het land.

Morgenochtend verdwijnen eventuele mistbanken na zonsopkomst snel en warmt de zon de lucht weer flink op. Om 11:00 uur is het al 22 graden in het noorden tot 26 graden in het zuiden. De wind is zwak en waait uit het zuidoosten.

Morgenmiddag wordt het uitzonderlijk heet voor de tijd van het jaar. Op de Wadden wordt het 25-27 graden, in Amsterdam, Utrecht en Zwolle 30 graden en in Zeeuws-Vlaanderen, Brabant, Limburg en de Achterhoek wordt het 32-33 graden. Mogelijk wordt het zeer lokaal zelfs 34 graden.

Het weerbeeld bestaat uit veel zon, soms wat hoge wolkensluiers en er waait een zwakke tot matige zuidenwind. In Zeeland en mogelijk later ook in het westen van Zuid-Holland kan in de loop van de middag een wind van zee opsteken. Daar koelt het dan vrij snel af naar een graad of 23.

Morgenavond ligt de temperatuur rond 20:00 uur nog op 22-26 graden. Later in de avond en nacht koelt het af naar 13-18 graden met de laagste minima in Twente en Drenthe. Er is opnieuw kans op enkele ondiepe mistbanken, vooral in de noordoostelijke helft van het land.

Woensdag steekt er een matige noordenwind op en daardoor wordt het minder warm dan vandaag en morgen. Ook zijn er flink verschillen in het land. Zo wordt het in Brabant, Limburg en de Achterhoek nog 26-29 graden, maar vlak aan de kust wordt het maximaal 22 graden en in Amsterdam 24 graden. Er is een mix van wolkenvelden en zon en het blijft waarschijnlijk overal droog.

Donderdag wordt weer een zonnige dag. De wind draait van noord naar noordoost en is matig, langs de noordkust vrij krachtig. Het wordt 19 graden op de Wadden tot 24 graden in Limburg. Hiermee is het nog altijd warm voor half september. Maxima van 18-20 graden zijn gebruikelijk in deze tijd van het jaar. Het zal echter flink koeler aanvoelen dan voorgaande dagen, zeker als je in de wind zit.

De dagen daarna blijft het weerbeeld voorlopig droog en zonnig. De middagtemperatuur blijft uitkomen op 19-21 graden in het noorden en 22-25 graden in het midden en zuiden van het land. De wind waait uit het oosten.

In de loop van volgende week neemt de onzekerheid in de weersverwachting toe en daarmee ook de kans op een meer wisselvallig weerbeeld.