Veel wolken, lokaal een buitje

04-01-2020 JOURE – Vanochtend kan vooral in het zuiden en westen de zon tijdelijk schijnen. Verder is er veel bewolking en vooral het noorden en oosten maken kans later kans op een bui. Het circa wordt 8 graden. Morgen en maandag is het grotendeels droog en wordt het 6-8 graden. Vanaf dinsdag wordt het wisselvalliger met vrij veel wind en met 10-13 graden flink zacht.

Het is wisselend bewolkt met in het zuiden en westen regionaal brede opklaringen. De temperatuur varieert van 3 graden in het zuidoosten tot 7 graden aan zee. Aan de kust waait een stevige westenwind.

Gedurende de ochtend neemt de bewolking toe, maar vooral in het midden en zuiden van het land is er ook ruimte voor de zon. In het noorden en noordoosten is kans op een licht buitje. De westenwind is meest matig in het binnenland. Aan zee is de wind veelal krachtig, 6 Bft. en op de Wadden is de wind soms zelfs hard (7 Bft.) uit het westen tot noordwesten.

Vanmiddag neemt de wind geleidelijk iets af. De (noord)westenwind is landinwaarts matig en aan zee vrij krachtig. Aan de noordkust staat eerst nog een krachtige (6 Bft.) noordwester. Het weerbeeld bestaat uit veel wolken en slechts lokaal af en toe zon. In het zuiden en westen blijft het op veel plaatsen droog. In het noorden en oosten komen enkele buitjes voor. Eind van de middag kan het in het noorden ook wat langer aaneengesloten licht regenen. Het wordt circa 8 graden.

Vanavond is het overwegend bewolkt met soms wat (mot)regen, vooral in de oostelijke helft van het land. In de nacht wordt het geleidelijk op meer plaatsen droog, al blijft in het oosten nog wel wat gespetter mogelijk. In het westen zijn er enkele opklaringen. Lokaal kan wat mist ontstaan. De minimumtemperatuur varieert van 3 graden in het noordoosten tot 6 graden aan de westkust.

Morgenochtend is het op veel plaatsen bewolkt. In het oosten kan lokaal wat motregen vallen. Langs de westkust is af en toe ruimte voor de zon.

Morgenmiddag is het overwegend droog, ook in het oosten. De zon zien we slechts af en toe en waarschijnlijk het vaakst in het westen en zuiden van het land. Er waait een matige, aan zee vrij krachtige, zuidwestenwind en het wordt 7-8 graden.

Morgenavond blijft het op de meeste plaatsen droog. In de nacht naar maandag zakt de temperatuur naar geen graad of 4. Er is veel bewolking. Als het regionaal even opklaart kan gemakkelijk mist ontstaan.

Maandag start bewolkt. In de loop van de dag komt er vanuit het zuiden meer ruimte voor de zon. In Noord-Nederland houdt bewolking tot ver in de middag de overhand. Het blijft droog en het wordt 6-7 graden in het binnenland en 8 graden vlak aan zee. De zuiden- tot zuidwestenwind is matig, aan zee (vrij) krachtig.

Dinsdag wordt het beduidend warmer met maxima van 10-12 graden. Lenteachtig wordt het niet, want er is veel bewolking en mogelijk valt af en toe (mot)regen. Ook waait er een stevige zuidwestenwind.

Woensdag wordt het met 11 graden in het noorden tot regionaal 13 graden in het zuiden zeer zacht voor januari. Gemiddeld komt de maximumtemperatuur begin januari uit rond 5 graden. Het weerbeeld bestaat opnieuw uit veel wolken, af en toe regen en een stevige zuidwester.

Ook de dagen daarna wordt het voorlopig niet winters. De temperatuur moet wel iets omlaag, maar met maxima van 7-12 graden blijft het zacht voor januari. Hierbij is er vanaf vrijdag een vrij grote kans op een overgang naar overwegend droog weer met minder wind.