Vanuit zuidwesten wolken en regen

16-10-2019 JOURE – Vanuit het zuidwesten neemt de bewolking geleidelijk toe en vanmiddag breidt een gebied met regen zich over het land uit. Het wordt circa 15 graden. Tijdens de avondspits zijn er perioden met regen en ook de avond verloopt nat. Komende dagen wisselen zon en stapelwolken elkaar af en blijft kans op buien. Het wordt 14-16 graden. Vanaf zondag neemt de buienkans af.

Vanochtend vroeg is het in het noordoosten bewolkt en valt wat lichte regen. De regen trekt al gauw naar Duitsland weg en in de tweede helft van de ochtend breekt de zon door. In de rest van het land is het vanaf het begin van de ochtend droog met zonnige perioden. In de loop van de ochtend neemt de bewolking in het zuidwesten en later ook in het zuiden toe en begint het te regenen. In het midden, noorden en oosten is het aan het eind van de ochtend nog droog met een mix van zon en stapelwolken.

Vanmiddag raakt het vanuit het zuidwesten bewolkt. Een regengebied breidt zich over het land uit en er zijn perioden met regen. De avondspits verloopt in grote delen van Nederland druilerig. De regen bereikt het noordoosten pas aan het eind van de middag, waardoor in Groningen nog lange tijd van zon en stapelwolken kan worden genoten. De maxima komen uit op circa 15 graden. Er staat een stevige wind. In het binnenland waait het matig uit het zuiden tot zuidwesten. Aan zee is de wind vrij krachtig tot krachtig.

Vanavond neemt de regen vanuit het zuidwesten toe en is het kletsnat. De perioden met regen zijn langer dan in de middag en het regent bovendien af en toe stevig door.

Komende nacht wordt het vanuit het westen geleidelijk op de meeste plaatsen droog en klaart het op. In het oosten en zuidoosten blijft de hele nacht sprake van perioden met lichte regen of motregen en is het bewolkt. De nacht verloopt zacht met minima van 11 graden in het westen tot 13 in het oosten.

Morgenochtend is het in het zuidoosten en oosten bewolkt met af en toe lichte regen of motregen. In de rest van het land blijft het overwegend droog en zijn er zonnige perioden.

Morgenmiddag wisselen zon en stapelwolken elkaar af en is kans op een enkele bui. In Limburg blijft veel bewolking aanwezig en valt af en toe lichte regen. Het wordt 15-16 graden en daarmee is het een graad zachter dan normaal voor half oktober. Er staat een overwegend matige zuiden- tot zuidwestenwind.

Morgenavond en in de nacht naar vrijdag trekken buien over het land. Er zijn meer buien dan overdag en ook is er meer bewolking. Het koelt af naar 8 graden in het noordoosten tot 11 in het zuidwesten.

Vrijdag belooft een onstuimige dag te worden. De zuidwestenwind is vrij krachtig in het binnenland en krachtig tot hard in de kustgebieden. Aan zee kan het stormachtig waaien (8 Bft.) en is kans op zware windstoten tot 80 km/uur. Zon en stapelwolken wisselen elkaar in hoog tempo af. Ook trekken buien over het land en daarbij zijn de meeste buien voor de kustprovincies. Het wordt 15 graden in het noordwesten tot 17 in het zuidoosten.

Zaterdag is er waarschijnlijk vrij veel bewolking. Bovendien is de kans op buien groot. Met maximaal 14-16 graden komt de temperatuur rond of iets boven de normaal van 13-15 graden uit.

Zondag wisselen zon en stapelwolken elkaar af en is het duidelijk zonniger dan op zaterdag. Ook de kans op buien is kleiner en op veel plaatsen blijft het zelfs de hele dag droog. De temperatuur stijgt naar 14-15 graden en er staat een zwakke tot matige zuidenwind. Het is prima weer om buiten te zijn en te genieten van de herfstkleuren in de bossen.

De dagen daarna is het heel ander weer dan we van afgelopen tijd gewend zijn. Het blijft overwegend droog met zonnige perioden, maar ook wolkenvelden. In de nachten kan mist ontstaan die overdag slechts langzaam oplost. Overdag komt de temperatuur rond 14 graden uit. De nachten worden beduidend kouder en de kans op nachtvorst neemt toe.