Vanuit het zuiden geregeld zon

06-01-2020 JOURE – Het is bewolkt met lokaal wat lichte motregen. Vanuit het zuiden klaart het op en blijft het droog. De temperatuur stijgt naar 7-8 graden. Vannacht gaat het regenen en morgen is het weer droog. De zon schijnt geregeld en het wordt 7-10 graden. Woensdag en donderdag worden een tweetal zeer zachte dagen met 10-12, lokaal 13 graden. Wel is het daarbij bewolkt en regenachtig.

Het is vanochtend overwegend bewolkt en heel lokaal spettert het wat. Vanuit het zuiden klaart het langzaam op en breekt de zon door. De wind waait uit het zuiden tot zuidwesten en is matig boven land en vrij krachtig aan zee en bij de Wadden.

Vanmiddag breiden de opklaringen zich verder naar het noorden uit en gaat de zon overal enige tijd flink schijnen. In het noorden en noordoosten is het aan het begin van de middag nog meest bewolkt, maar ook daar breekt de zon uiteindelijk door. Op veel plaatsen in het midden en noorden van het land is het pas de eerste zonneschijn van het jaar. In de loop van de middag verschijnt vanuit het zuidwesten wat sluierbewolking. De zuidenwind is matig boven land en vrij krachtig aan zee, bij de Wadden en rondom het IJsselmeer. De temperatuur stijgt naar maximaal 7 graden, in het noordwesten kan het 8 graden worden.

Vanavond zijn er eerst opklaringen en sluierwolken. In de loop van de avond neemt vanuit het westen de bewolking toe en later vanavond volgt regen. Komende nacht trekt het gebied met regen over het land naar het oosten en na passage daarvan klaart het vanuit het westen weer op. Wel is dan kans op een mistbank. De matige en aan zee (vrij) krachtige zuidwestenwind draait naar het westen en neemt in kracht af. De temperatuur daalt later vanavond en aan het begin van de nacht naar 3-5 graden. In de loop van de nacht loopt het kwik weer wat op.

Morgenochtend is het landinwaarts bewolkt met in de vroege uren in het zuidoosten nog kans op wat lichte regen of motregen. De regen trekt snel naar Duitsland weg. In het westen van het land klaart het op, maar landinwaarts blijft het bewolkt en grijs en bovendien komt lokaal mist of laaghangende bewolking voor. De wind waait uit het zuidwesten en is zwak tot hooguit matig van kracht.

In de middag is het droog met over het algemeen vrij veel bewolking. In het westen en noorden schijnt wel af en toe de zon. De zuiden- tot zuidwestenwind neemt langzaam in kracht toe en wordt matig boven land en vrij krachtig aan zee. Bij de Wadden wordt de zuidwester krachtig, windkracht 6. De temperatuur stijgt naar maximaal 8-9 graden en daarmee is het opnieuw zachter dan gebruikelijk. Normaal is begin januari een graad of 5.

In de avond neemt de bewolking weer toe en later stijgt in het westen en noordwesten de kans op regen. In de nacht naar woensdag neemt overal de kans op regen toe. De zuidwestenwind is matig tot vrij krachtig boven land en krachtig aan zee. Bij de Wadden wordt de wind hard, windkracht 7. De temperatuur daalt niet of nauwelijks. Aan het begin van de nacht is het 6-7 graden, tegen de ochtend is het al 8-10 graden. 

Woensdag wordt een zeer zachte dag voor de tijd van het jaar. De temperatuur stijgt op de Wadden en in het noordoosten naar maximaal 10 graden. In de rest van het land wordt het 11-12 graden en in het zuiden stijgt het kwik lokaal naar 13 graden. Het weerbeeld laat veel bewolking zien en er valt van tijd tot tijd wat lichte regen en motregen. De zuidwestenwind waait matig boven land en vrij krachtig aan zee.

Na een zeer zachte nacht met temperaturen van 7-10 graden, wordt het donderdag opnieuw een zeer zachte dag en in het zuiden kan het zelfs 14 graden worden. In het noorden en op de Wadden wordt het maximaal 9 of 10 graden en langs de westkust stijgt het kwik naar 11 graden. In het midden, oosten en zuiden wordt het op de meeste plaatsen 12-13 graden. De bewolking heeft wederom de overhand en vooral in de ochtend en het eerste deel van de middag valt enige tijd regen. In de loop van de middag wordt het vanuit het zuidwesten op steeds meer plaatsen droog. De wind waait uit het zuidwesten en is duidelijk aanwezig. Boven land is de zuidwester vrij krachtig en aan zee krachtig tot hard, windkracht 6 tot 7.

Vrijdag is er een mix van zon, wolken en wellicht een bui. De wind waait uit het zuiden tot zuidoosten en is duidelijk in kracht afgenomen. De temperatuur is wat lager, maar met 8-10 graden nog steeds te hoog voor de tijd van het jaar.

In het weekend is er een afwisseling van wolkenvelden en af en toe zonneschijn. Het blijft op veruit de meeste plaatsen droog en de temperatuur stijgt naar 8-10 graden.

Ook volgende week is geen zicht op winterweer. Het blijft overwegend droog en rustig weer met temperaturen tussen 8 en 10 graden.