Vanuit het westen enige tijd regen

11-11-2019 JOURE – Het is bewolkt en vanuit het zuidwesten gaat het regenen. Deze regen trekt vanmiddag verder over het land oostwaarts. Later vanmiddag en vanavond trekken stevige buien over het land. Het wordt 8 graden, maar door de wind voelt het kouder aan. Komende dagen blijft het wisselvallig met dagelijks kans op regen. Met maxima van 6-8 graden is het vrij koud.

Vanochtend is het over het algemeen bewolkt en vanuit het zuidwesten gaat het regenen. De wind waait uit het zuiden en is matig boven land en (vrij) krachtig aan zee. Geleidelijk neemt de zuidenwind in kracht toe en later vanochtend waait het vrij krachtig boven land en krachtig tot hard aan zee, windkracht 5 tot 7.

Vanmiddag breidt de regen zich over het hele land uit en regent het langdurig. In het oosten en noordoosten duurt het tot ver in de middag en in Groningen en Drenthe tot tegen de avond voordat het gaat regenen. De stevige zuidenwind maakt het herfstbeeld compleet. Later in de middag draait de wind vanuit het westen naar zuidwest tot west. Boven land neemt de wind iets in kracht af en is matig tot vrij krachtig. Aan de westkust en bij de Wadden blijft het krachtig tot hard, soms zelfs stormachtig waaien, windkracht 8. 

Het is iets te koud voor de tijd van het jaar, want de temperatuur stijgt naar maximaal 7-9 graden. Door de wind voelt het aan als 2-3 graden. Gebruikelijk is het in deze tijd van het jaar nog een graad of 10.

Aan het eind van de middag en vanavond, tijdens Sint-Maarten, gaat het ook in het noordoosten regenen. In het westen komen buien voor en dat kunnen stevige exemplaren zijn. Bij de buien is kans op onweer, hagel en zware windstoten tot 80 km/uur. Bij de Wadden zijn later vanavond zware windstoten tot 90 km/uur mogelijk. De stevige westen- tot zuidwestenwind neemt langzaam weer in kracht af. De temperatuur ligt vanavond rond de 6-7 graden, maar voor het gevoel is het slechts een graad of 2.

Komende nacht nemen de neerslagkansen landinwaarts af. In de kustgebieden houdt de buiigheid aan met daarbij ook kans op onweer en zware windstoten van 70-80 km/uur. De zuidwestenwind neemt af naar matig boven land en naar (vrij) krachtig aan zee en bij de Wadden. De temperatuur blijft overal boven nul en daalt naar ongeveer 4 graden.

Morgenochtend is het wisselend bewolkt met in de kustgebieden enkele buien. Daarbij is kans op onweer en windstoten tot 70 km/uur. Ook over het zuidoosten van het land trekken buien, elders is het droog. De zuidwestenwind waait matig tot vrij krachtig boven land en krachtig aan zee, windkracht 4-6.

Morgenmiddag trekken de buien wat verder landinwaarts, maar de oostelijke helft houdt het meest droog. De zuidwestenwind waait matig tot vrij krachtig boven land (kracht 4-5) en krachtig tot hard aan zee, windkracht 6-7. De temperatuur stijgt naar maximaal 7-8 graden en daarmee blijft het vrij koud voor de tijd van het jaar.

Morgenavond is het bewolkt en valt overal enige tijd regen. In de nacht naar woensdag wordt het landinwaarts weer overwegend droog, maar in de kustgebieden komt het tot enkele buien. De westen- tot zuidwestenwind neemt af naar matig. De temperatuur daalt naar 3-4 graden.

Woensdag is een overwegend bewolkte dag en het komt weer tot buien. De meeste buien zijn voor het westen en noorden en de minste voor het zuiden en oosten. De wind waait uit het zuidwesten en is zwak tot matig. De temperatuur stijgt naar 6-7 graden landinwaarts en naar 8 in de westelijke kustgebieden.

Donderdag wordt in een groot deel van het land een droge dag. Alleen in het zuidwesten is het bewolkt met kans op wat lichte regen. Elders blijft het droog en schijnt geregeld de zon. Vooral in het noorden en oosten schijnt de zon het vaakst. De wind waait uit het zuidoosten en is matig boven land en vrij krachtig aan zee en daarmee wordt vrij koude lucht aangevoerd. De middagtemperatuur wordt niet hoger dan 6-7 graden.

Vrijdag en in het weekend blijft de middagtemperatuur onder normaal voor de tijd van het jaar. Het wordt vrijdag maximaal 5-7 graden en in het weekend 7-8 graden. Halverwege de maand is 10 graden gebruikelijk. Het weerbeeld blijft (licht) wisselvallig met vooral zaterdag een grote kans op regen.