Vanmiddag buien en zware windstoten, morgen mogelijk veel wind

09-03-2019 JOURE – Vanochtend was er vrij veel bewolking, maar bleef het op de meeste plaatsen droog. Vanmiddag trekt een zone met buien van west naar oost over het land. Er is bij buien plaatselijk kans op onweer en hagel. De middagtemperatuur loopt uiteen van 10°C in het noorden tot lokaal 13°C in het zuiden. De vlagerige westelijke wind is boven land matig tot vrij krachtig, in de kustprovincies af en toe krachtig. Aan de kust en boven het IJsselmeer is de wind hard, 7 Bft, in de middag mogelijk stormachtig, 8 Bft. In de middag kunnen overal, met name tijdens buien, zware windstoten van 75-90 km/uur optreden.

Vanavond wordt het van het westen uit op de meeste plaatsen droog en neemt de wind af zodat de zware windstoten verdwijnen. Komende nacht neemt de bewolking toe en gaat het in de zuidelijke helft regenen. De minimumtemperatuur ligt omstreeks 5°C en de wind is boven land zwak tot matig, aan zee naar matig tot vrij krachtig. De wind komt uit richtingen tussen zuid en west.

Zondag overdag is het overwegend bewolkt en zijn er perioden met regen en later buien. Het wordt in de middag 5 tot 7°C, in het zuiden mogelijk 10°C. Er is grote onzekerheid in de windrichting en windkracht. In het noorden waait er waarschijnlijk een zwakke tot matige wind uit veranderlijke richting, maar in het zuiden is er enkele uren kans op een krachtige tot harde wind met (zeer) zware windstoten tussen 75 en 100 km/uur. Langs de zuidwestkust zou de wind zelfs even stormkracht, 9 Bft, kunnen bereiken.

In de loop van de middag en avond wordt de wind zeer waarschijnlijk overal westelijk, matig tot vrij krachtig boven land en krachtig tot hard aan zee en op het IJsselmeer. In de avond komen er in de kustgebieden zware windstoten tot ca. 80 km/uur voor. (Bron: KNMI)