Vandaag opnieuw buien

10-06-2019 JOURE – Wie vandaag op pad gaat, moet rekening houden met lokale regen- en onweersbuien. Vanochtend komen plaatselijk al enkele buien voor, maar wordt geen onweer verwacht. In de middag ontstaan fikse stapelwolken die uit kunnen groeien tot lokale felle buien. Hierbij is kans op onweer, hagel en lokaal kan veel regen vallen. Doordat de buien langzaam verplaatsen kan wateroverlast ontstaan.

Vanochtend zijn er gebieden waar het vrij zonnig is en regio’s waar bewolking overheerst. In het noorden en het zuidwesten is kans op een bui, maar de kans op onweer is klein. Vanmiddag schijnt de zon af en toe en zijn er veel stapelwolken die uit kunnen groeien tot lokale felle buien. Bij deze buien is kans op onweer, hagel en windstoten. Zware windstoten zoals afgelopen week worden niet verwacht. De buien verplaatsen zich traag in noordelijke richting. Hierdoor kunnen ze vrij lang boven één plaats blijven hangen en kan lokaal veel regen vallen met wateroverlast tot gevolg.

In het hele land moet in de middag en avond rekening gehouden worden met de lokale felle regen- en onweersbuien. In het oosten kunnen de buien het zwaarst uitpakken, omdat het daar het warmst wordt. Afhankelijk van de hoeveelheid zonneschijn warmt het vandaag op naar 17-18 graden op de Wadden, 19-22 graden in de kustprovincies en 22-24 graden in het binnenland. In het oosten kan het lokaal 25 graden worden. Vanaf zonsondergang neemt de buiigheid af. In het noorden blijft ook in de nacht nog wel kans op regenbuien.

Ook na Pinksteren buiig
Dinsdag en woensdag komt het opnieuw tot enkele buien, maar de kans op onweer is klein. Met maxima van 17-20 is het een graad frisser dan normaal voor deze tijd van het jaar. Na woensdag wordt het warmer met middagtemperaturen van 18-24 graden en neemt de neerslagkans waarschijnlijk iets af. Stabiel droog en zonnig zomerweer lijkt er voorlopig niet in te zitten.