Vandaag is het Nationale Buitenspeeldag

12-06-2019 JOURE – In 2019 is de Nationale Buitenspeeldag op woensdag 12 juni. Het doel is om kinderen te stimuleren meer buiten te spelen. Het aantal buitenspelers daalt al jaren. Daarom wordt er sinds 1994 in Nederland elk jaar een Nationale Buitenspeeldag gehouden (tweede woensdag in juni). Op die dag worden overal in ons land straten afgesloten voor verkeer, zodat kinderen er zonder gevaar naar hartenlust kunnen spelen.

1 op de 7 Nederlandse kinderen blijkt helemaal niet meer buiten te spelen. De gemiddelde buitenspeeltijd van een Nederlands kind bedraagt nu 8,4 uur per week. De hersenen functioneren beter als er meer bloed en gezonde voedingsstoffen door je lichaam worden gepompt, wat een van de gevolgen is van bewegen. Dit geldt overigens net zo goed voor ouderen; de laatste jaren wordt steeds vaker aangetoond dat meer bewegen bijvoorbeeld de achteruitgang van hersens van ouderen tegengaat.

Ook de sociale vaardigheden van een kind ten goede komt als zij buiten bewegen. Daarnaast vraagt de Nationale Buitenspeeldag op een speelse manier aandacht voor een kindvriendelijke inrichting van buurten en straten. De actie doet een beroep op buurtbewoners en voorbijgangers om hun verkeersgedrag onder de loep te nemen.