Vanaf vanmiddag zeer zware windstoten

18-02-2022 JOURE – Vanaf vanmiddag gaat het opnieuw hard waaien. Dan worden boven land zeer zware windstoten verwacht van 100-120 km/uur, in de kustgebieden tot 130 km/uur en aan de zuidwestkust en op de Wadden mogelijk nog iets hoger. Hierdoor kunnen aanzienlijke schade en zeer gevaarlijke situaties ontstaan als gevolg van omvallende bomen en rondvliegende voorwerpen. Hiervoor geldt vanaf 14 uur code oranje. De wind draait geleidelijk van zuidwest naar west.

Aan het einde van de avond en in de nacht naar zaterdag neemt de wind van het zuiden uit af.

Treinverkeer en veerdiensten
Scholen en schoolkoepels door de hele provincie hebben aangekondigd vrijdag eerder te sluiten. Zo sluiten scholen de deuren om 13.00 uur. Sommige scholen gaan al om 11:30 uur dicht. Het betekent in veel gevallen ook dat toetsen en herkansingen worden verplaatst.

De NS laat vrijdagochtend minder treinen rijden en vanaf 14.00 uur ligt het treinverkeer helemaal stil. Ook de treinen van Arriva rijden vanaf dat moment niet.

Rederij Doeksen vaart donderdag en vrijdag met minder boten naar Vlieland en Terschelling. Vrijdag vervallen de veer- en sneldiensten zelfs na 16.00 uur. Vanaf 14.00 uur zal ook rederij Wagenborg niet varen naar Ameland en Schiermonnikoog.

De storm kan zorgen voor omvallende bomen en losse takken en voor gevaarlijke situaties voor verkeer en watersport.