Vanaf 2020 eerder schade uitkering bij oogstschade door slecht weer

27-11-2019 JOURE – Boeren hebben vaker te maken met de gevolgen van veranderende weersomstandigheden in de teelt van gewassen. Om zich hier beter tegen te kunnen beschermen publiceert minister Schouten van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit (LNV) een wijziging van de subsidieregeling voor de Brede weersverzekering in de Staatscourant. Vanaf 1 januari 2020 kunnen boeren met een Brede weersverzekering eerder een schadeuitkering ontvangen bij oogstschade door slecht weer. Ook wordt de verzekering goedkoper.

Het ministerie van Financiën heeft in het wetsvoorstel Belastingplan 2020 het voorstel opgenomen om premies voor de Brede weersverzekering vanaf het komende verzekeringsjaar vrij te stellen van 21% assurantiebelasting. Hierdoor betaalt de boer straks naar verwachting een lager bedrag voor de verzekering van zijn gewassen. Wageningen Economic Research verwacht dat hierdoor een groter aantal ondernemers een brede weersverzekering zal afsluiten.

Daarnaast maakt minister Schouten het mogelijk dat boeren eerder een schadeuitkering kunnen ontvangen voor een slechte oogst door weersomstandigheden. Wanneer een boer een financiële schade van meer dan 20% van de normale opbrengst lijdt door toedoen van het weer, mag de verzekeraar al de schadevergoeding gaan uitkeren. Tot dit jaar mocht de gesubsidieerde Brede weersverzekering pas uitkeren als de schade meer dan 30% was.

Ondernemers kunnen via de Gecombineerde Opgave van 1 maart tot en met 15 mei 2020 subsidie aanvragen voor de percelen die ze in 2020 zullen verzekeren.