Van pittig protest naar pikante presentatie

04-10-2019 WILP – Terwijl er in ons eigen land verwijtend naar boeren wordt gewezen als het gaat om bijvoorbeeld stikstof, wordt onze agrarische sector wereldwijd juist bejubeld. Boeren missen die waardering in Nederland en duizenden van hen protesteren op 1 oktober in Den Haag. Drie dagen later wordt er in Wilp met dezelfde motieven maar op compleet andere wijze aandacht gevraagd voor de sector; tijdens de feestelijke presentatie van twee sexy kalenders met boeren en boerinnen.

Kalender als ode aan de voedselmakers
Vandaag wordt de 9e editie van de boerinnenkalender en 2e editie van de boerenkalender gepresenteerd bij Stichting Pampus. Een tot discotheek omgebouwde boerderij die op Dierendag een podium biedt aan 30 agrarische kalendermodellen. Zij zijn uit bijna 400 aanmeldingen geselecteerd voor een spannende fotoshoot. Velen van hen streven net als de kalendermakers niet alleen naar mooie foto’s, maar ook positieve aandacht voor de schoonheid van het platteland en een ode aan alle voedselmakers en bloementelers.

Boeren zijn het beu
Slechts 0,3% van de Nederlandse bevolking is boer en daarvan zal binnen afzienbare tijd een derde de boerderij opgeven. Vaker noodgedwongen dan uit vrije wil, want de wet- en regelgeving en vele verwijten aan hun adres zorgen ervoor dat eventuele opvolgers het bedrijf niet kunnen of willen overnemen van hun ouders. “De stikstofdiscussie is bij ons thuis een grote frustratie. We moeten nu al met zó veel regels rekening houden; wat voor een toekomst zit er nog voor boeren in als er nóg meer regels bijkomen?” vertelt kalendermodel Iris. Linda voegt daar aan toe: “De veestapel zou moeten worden gehalveerd. Dit gaat ook ten koste van de werkgelegenheid en zorgt er waarschijnlijk zelfs voor dat er meer geïmporteerd gaat worden uit landen waar minder of zelfs nauwelijks regels zijn. Wie weet wat we dan op ons bord krijgen?”.

Sexy kalenders als promotie
Veel boeren zijn het beu dat ze voor allerlei problemen als zondebok worden aangewezen, getuige ook het Agractie-protest dat op 1 oktober plaatsvindt in Den Haag. “Wij zijn ons er heel goed van bewust dat we met sexy kalenders het verschil niet gaan maken, maar proberen te verbinden en promoten de Nederlandse boeren overal waar we de kans krijgen” vertelt initiatiefnemer Stef Bloo. Zo is er op de kalenders ruimte gemaakt voor een positieve belichting van de agrarische sector, steunt de uitgever Team Agro NL en worden er met een cameraploeg bezoekjes aan boerderijen gebracht om de boer zijn eigen verhaal te laten vertellen.

Lanceringsfeest
Op Dierendag zullen in Wilp echter vooral de kalendermodellen zelf even in de spotlights staan. Daar worden de 15 boeren en 15 boerinnen gepresenteerd aan pers en publiek. Een aantal gaat zelfs hoogstpersoonlijk een zang- of dans-act opvoeren. Zo bieden de kalendermakers letterlijk en figuurlijk een podium aan de boeren. De presentatie van de kalenders en agrarische modellen zal worden opgevolgd door een feest met diverse live acts en DJ’s. Het lanceringsfeest vindt plaats aan de Knibbelallee 3 in Wilp en een kaartje is voor 10 euro verkrijgbaar op boerendingen.nl.