Van der Pal zwemt 200 km binnen 72 uur

24-02-2020 LEEUWARDEN – Binnen 72 uur heeft Stefan van der Pal 200 kilometer gezwommen, de lengte van een Elfstedentocht. De trainingsmarathon van 24, 12, 12 en 24 uren in het 25 meterbad van zwembad het Kalverdijkje is de voorbereiding op de Elfstedenzwemtocht die Stefan van donderdag 2 tot 5 juli gaat zwemmen.

Van der Pal werkt vier dagen als sportdocent en is daarom afhankelijk van vakanties voor grote trainingen. In de meivakantie zal hij met zijn begeleidingsteam het buitenwater opzoeken. Zelf is hij tevreden over de trainingsweek: ’Eigenlijk heb ik maar één verbeterpunt, ik heb wat last van mijn linkeroog. Daar zit een verharding, want mijn zwembril sluit niet goed aan, denk ik. Dus dat wordt de komende tijd zwembrillen testen.’

Van der Pal stond de hele week onder medische begeleiding van sportarts Baukje Wiersma en huisarts en onderzoeker Marco Blanker. Voor beide dokters was deze training een unieke kans om onderzoek te doen en te kijken wat er gebeurt in het lichaam van een mens die zo intensief aan het sporten is. In totaal tien keer is er bloed afgenomen. ‘We kijken hoe zijn lijf reageert op de inspanningen’, zegt Blanker. Het gaat dan bijvoorbeeld over nierfunctie en spierafbraak. De precieze uitkomsten van de metingen worden op een later moment met Van der Pal besproken.

Donderdag 2 juli start Stefan met zijn Elfstedenzwemtocht
Hij begint in Leeuwarden bij schouwburg De Harmonie, vergezeld door 111 meezwemmers. Het startschot wordt gegeven door de commissaris van de Koning Arno Brok, vanaf het Statenjacht Friso. Van der Pal kondigde eerder al aan de tocht ‘andersom’ te zwemmen: eerst naar Dokkum. Ook bij de eerste Elfstedentocht op de schaats, 111 jaar geleden, werd die route geschaatst.

Met zijn tocht wil Van der Pal geld inzamelen voor drie goede doelen voor kinderen met kanker: Stichting Semmy, Make-A-Wish en Stichting KiKa. Mensen die willen meezwemmen, in actie komen of doneren kunnen in dat doen via de website www.itgietmal.nl