Ulbe Zwaga magistraal op Langwar


26-04-2017 JOURE – Het kersverse Jouster IFKS-skûtsje ‘Waaksdom’ heeft tijdens de seizoensopening van het skûtsjesilen een meer dan indrukwekkend visitekaartje afgegeven.  Schipper Ulbe Zwaga zeilde diverse cracks naar huis met het grote schip dat hij dit voorjaar uit Dokkum haalde. Het was jammer dat zaterdagochtend zijn gaffel brak, waardoor hij de eerste wedstrijd niet uit kon zeilen. Het kostte hem een plaats in de grote finale van zondag. In de kleine finale was hij echter ongenaakbaar. Hij gaf Jaap Zwaga met het Langwarder SKS-skûtsje het nakijken en mocht ’s avonds in Het Wapen van Langweer glunderend de kampioenbokaal in ontvangst nemen.

Klaas Jansma, die live verslag deed van Skûtsjesilen Langweer via zijn nieuwe internetzender Radio Klaas, kon niet anders dan in superlatieven het tactisch vernuft van Zwaga te benadrukken. ‘Wat ha wy ús geweldich fermakke mei dizze nestor. Ulbe Zwaga, âld SKS-kampioen, is back in town. In masterlike starter, de bêste trimmer en de tûkste siler,’ jubelde Jansma. De ‘Waaksdom’ zeilde in 2016 nog als ‘Stêd Dockum’ in de C-klasse van de IFKS en eindigde kansloos onderaan. 

‘Net mei te silen’, luidde het oordeel van de Dokkumers. Die mening waren vele anderen ook toegedaan en de reacties waren dan ook sceptisch toen Ulbe Zwaga bekend maakte dat hij dit seizoen het schip onder zijn hoede zou nemen. Zwaga, vorig jaar nog schipper op de Gerrit Ynze, zag zijn schip vertrekken naar het vrouwenteam van Alisa Stekelenburg en dacht even dat hij dit jaar niet van de partij zou zijn bij de IFKS. Maar bloed kruipt waar het niet gaan kan en de liefhebber pur sang zag heil in de oude ‘Waaksdom’, die in het verleden ook al in het bezit was van de familie Zwaga. Met zijn nieuwe bemanning koos hij Joure als domicilie, waarmee Joure nu, naast het SKS-skûtsje ‘Oeral Thús’, ook een IFKS-skûtsje heeft.

Voor meer informatie en foto`s kijk eens op de website: http://www.skutsjewaaksdomjoure.nl