Typisch Nederlands weer

27-08-2020 JOURE – Er is een afwisseling van wolkenvelden en perioden met zon. Lokaal kan een enkele bui voorkomen, maar op veel plaatsen blijft het droog. Het wordt 19-22 graden. Morgen is het wisselvallig met kans op enkele stevige buien bij 19-21 graden. Ook het weekend verloopt ronduit wisselvallig met vergelijkbare temperaturen. Komende week neemt de kans op droger en zonniger weer toe.

Vanochtend schijnt in de oostelijke helft van het land de zon nog even. Vanuit het westen trekken wolkenvelden over. De ochtend verloopt grotendeels droog, in het midden en zuiden is kans op een enkele bui. De wind is zwak en variabel van richting.

Vanmiddag bestaat het weerbeeld uit een mix van wolkenvelden en perioden met wat meer ruimte voor de zon. Het is overwegend droog, maar lokaal kan een enkele bui voorkomen. De temperatuur stijgt naar een graad of 19 in het noorden. In het midden wordt het 20-21 graden. In het zuidoosten vinden we de hoogste temperaturen met maxima van 22 graden. De wind is zwak tot matig en komt veelal uit zuidelijke richting.

Vanavond neemt de bewolking toe en in het zuidwesten begint het als eerste te regenen. In de loop van de avond breidt de regenzone zich uit over de rest van het land.

Vannacht is het bewolkt en regenachtig. In het westen en noordwesten is de regen soms wat intensiever en kan het even goed plenzen. In de loop van de nacht verplaatst de regen zich in noordoostelijke richting en vanuit het zuiden wordt het geleidelijk droog. Het koelt af naar 13-15 graden.

Morgenochtend kan het in het noorden eerst nog regenen, maar geleidelijk trekt de regenzone weg richting het noordoosten en het wordt overal tijdelijk droog. Het weerbeeld bestaat uit vrij veel bewolking, maar de zon kan ook af een toe schijnen. De wind waait uit het zuidwesten en is zwak tot matig van kracht.

Morgenmiddag ontstaan er stapelwolken en komen enkele stevige buien tot ontwikkeling. Bij deze buien is ook kans op een klap onweer. Bewolking heeft de overhand, maar tijdens droge perioden kan de zon ook af en toe doorbreken. De zuidwestenwind is zwak tot matig van kracht. Aan de kust trekt de wind iets aan en kan het vrij krachtig waaien. De temperatuur varieert van 19 graden in het noordwesten tot 21 graden in het zuidoosten.

Morgenavond verdwijnen de meeste buien, maar helemaal droog wordt het niet. In de nacht naar zaterdag kunnen voornamelijk in de westelijke helft van het land nog enkele buien voorkomen, in het oosten verloopt de nacht meest droog. De temperatuur daalt naar 12 à 13 graden.

Zaterdag start de dag droog met een mix van wolken en zon, maar dit is van korte duur en we krijgen wederom een dag met een wisselvallig weerbeeld. In de loop van de ochtend neemt vanuit het noordwesten de bewolking en de kans op een bui toe. Gedurende de dag trekken vanuit het noordwesten buien over. Hier kunnen stevige exemplaren tussen zitten met daarbij kans op een klap onweer. De zwaarste buien zijn voor het westen en noordwesten van het land. In de loop van de middag en avond trekken de buien weg naar het zuidoosten en er volgen opklaringen.

De wind waait eerst uit het zuidwesten maar draait in de loop van de dag naar het noordwesten. Aan de kust waait het vrij krachtig tot krachtig. Landinwaarts is de wind matig van kracht. De temperatuur komt uit op 19-20 graden.

Zondag is er een afwisseling van wolken en zon. Er ontstaan in de loop van de dag enkele buien, maar in vergelijking met de zaterdag zijn de buien minder in aantal en intensiteit. De wind komt uit het noordwesten tot noorden en is matig van kracht. Op de Wadden kan het vrij krachtig waaien. Door de aanvoer van lucht uit het noorden verloopt de dag vrij koel met maxima van 17-19 graden. In Twente en de Achterhoek kan het nog net 20 graden worden. Normaal is het eind augustus 20-23 graden.

De dagen daarna houden we een mix van wolken, zon en enkele buien. De temperatuur schommelt rond de 20 graden, wat iets koeler dan gebruikelijk is voor deze tijd van het jaar. In de loop van de week laat de verwachting en toenemende kans op een droger weertype met meer zon zien. De temperatuur lijkt dan ook enkele graden te stijgen naar 20-22 graden.