Tweede Kamer wil dat kabinet haast maakt met schrappen btw op groenten en fruit

26-03-2022 JOURE – De btw op groente en fruit moet zo snel mogelijk worden geschrapt, vindt een deel van de Tweede Kamer, waaronder een aantal coalitiepartijen. Dat maakten ze op donderdag 24 maart duidelijk in een debat met staatssecretaris Van Ooijen van Volksgezondheid, Welzijn en Sport. 

Van Ooijen werkt samen met staatssecretaris Van Rij van Financiën aan een verandering van het btw-systeem. Volgens de staatssecretaris is het lastig om exact af te bakenen wat precies onder groente en fruit geschaard moet worden. Hij verwacht pas over een aantal maanden duidelijkheid te kunnen geven.

De staatssecretaris komt dan ook met een voorstel voor de invoering van de suikerbelasting. Van Ooijen denkt aan een progressief belastingsysteem, waarbij het tarief meestijgt met de hoeveelheid suiker in een product, zoals in frisdrank.

Diverse partijen in de Tweede Kamer zouden graag zien dat een aantal doelen van het Nationaal Preventieakkood wettelijk worden vastgelegd. Van Ooijen is daarin terughoudend. “De overheid kan een gezonde levensstijl niet dwingend opleggen”, stelde de staatssecretaris. “De haalbaarheid van doelen hangt ook af van de individuele keuzes die mensen maken.”