Tweede bijeenkomst lokale politiek


23-11-2017 JOURE – Gisteravond vond er op het gemeentehuis te Joure een tweede bijeenkomst plaats over de lokale democratie. Ongeveer 65 mensen waren aanwezig om te hebben over het meedenken van de bewoners, de financiële ruimte binnen de gemeente en het delen van zeggenschap tussen gemeente en inwoner. Naar aanleiding van eerder onderzoek was al gebleken dat zich weinig betrokken voelt bij de dagelijkse besluitvormingen van de gemeente.

Bij het openen van de bijeenkomst gaf burgemeester Veenstra aan dat De Fryske Marren de meest actieve gemeente is op het gebied van communicatie. Eigen website, facebookpagina, twitteraccout et cetera. Aan het eind kon er niet anders dan geconcludeerd worden dat de communicatie van de gemeente niet aankomt bij de burger. De deelnemers bestonden uit raadsleden, ambtenaren, belangenpartijen, ondernemers en 6 belangstellende burgers. De opvallendste zin was toch wel dat "De gemeente moet zeggen wat ze doet en moet doen wat ze zegt." Schijnbaar is niet overtuigd van de uitvoering.

Het is de bedoeling dat er met een aantal punten die gister zijn besproken iets zal worden ondernomen. Zo is er ruimte voor een klachtenbemiddelaar die samen met bewoners actief misverstanden kan overleggen met de gemeente en zo kan oplossen. Daarmee zou de weg naar de ombudsman of rechter in de toekomst veelal kunnen worden voorkomen. Ook zou er een plan moeten zijn om in de toekomst de jeugd te interesseren voor de politiek. Er zou in de vorm van maatschappij leer bijvoorbeeld vanaf de basisschool aandacht kunnen zijn voor de lokale politiek. Maar ook op de vervolgschool zou er ruimte moeten zijn voor politiek. Dit om de burgers op vroege leeftijd te interesseren en te betrekken.

Ook zou er een jaaragenda kunnen komen om iedereen op de hoogte te houden van wat er bij de gemeente zal worden behandeld. Daar kan dan de burger indien gewenst op reageren en participeren.

Conclusie
Er waren goede ideeën die ook goed uitvoerbaar blijken te zijn. De twist zit echter in de deelnemers. De standpunten van sommige raadsleden komen niet overeen met de partijvisie. Ook ambtenaren blijken soms andere visies te hebben als de werkzaamheden die ze dagelijks uitvoeren. Wij hopen dat de initiatieven inderdaad een vervolg krijgen. Echter moeten we vrezen voor de daadwerkelijke opvolging hiervan in verband met tegenstrijdigheid tussen werk en visie.