Tropisch, vanmiddag lokaal onweer

10-08-2020 JOURE – De zon schijnt flink, maar er is ook sluierbewolking. Het is droog, maar later is lokaal wel een onweersbui mogelijk. Het wordt zeer warm met maxima van 30 tot 37 graden. Tot en met donderdag blijft het tropisch met maxima van 30-37 graden. Vanaf vrijdag neemt de wisselvalligheid toe en wordt het minder heet. Ook dan duurt de hittegolf voort met maxima van 25-30 graden.

De zon schijnt vanochtend flink, maar er is ook  sluierbewolking zichtbaar. Het blijft droog en er waait een zwakke tot hooguit matige oostenwind. De temperatuur stijgt snel en rond het middaguur is het 27-32 graden.

Vanmiddag schijnt de zon, maar vooral landinwaarts komen ook wolkenvelden voor en in het zuiden is sluierbewolking aanwezig. Lokaal kan een regen- of onweersbui tot ontwikkeling komen met kans op hagel en windstoten.

Het is weer heet met maxima van 30-32 graden in het noorden en 33-34 in het midden. In Zeeuws-Vlaanderen, Noord-Brabant, Limburg, de Veluwe en de Achterhoek wordt het 35-36 graden. In het zuidoosten van Brabant kan het lokaal 37 graden worden. Draaglijker is de hitte, mede ook door een matige tot soms vrij krachtige noordoostenwind, in het Waddengebied met maxima van 28-30 graden. De luchtvochtigheid is hoog en voor het gevoel is het benauwd en drukkend warm.

Vanavond is lokaal nog een onweersbui mogelijk, maar op veel plaatsen is het droog en schijnt de zon nog een tijdje. Het koelt langzaam af en rond zonsondergang is het 25-30 graden. Komende nacht is er een mix van wolken en opklaringen. Het wordt weer een plaknacht met minima van 19 tot 22 graden.

Morgen schijnt in de ochtend weer volop de zon. Opnieuw is wat sluierbewolking zichtbaar, maar de zon heeft er geen last van. Het blijft droog en het kwik gaat weer razendsnel de hoogte in. Rond het middaguur is het al 27-32 graden.

Ook in de middag schijnt de zon volop. De sluierwolken stofferen de lucht en vooral in het oosten en zuidoosten komen stapelwolken tot ontwikkeling. Deze wolken kunnen lokaal in het oosten en zuidoosten uitgroeien tot enkele onweersbuien met kans op hagel en windstoten. De wind waait zwak uit het oosten, maar in het Waddengebied is de wind soms matig.

De temperatuur is overal tropisch. In het Waddengebied is het 30-32 graden, elders in het noorden en midden 32-34 graden. In Zeeuws-Vlaanderen, Noord-Brabant, Limburg, de Veluwe en de Achterhoek wordt het 35-36 graden. In het zuidoosten van Brabant kan het lokaal 37 graden worden.

Morgenavond is in het zuidoosten nog een lokale onweersbui mogelijk, elders is het droog met nog enkele uren zonneschijn. Het koelt weer langzaam af en aan het eind van de avond is het 23-26 graden. In de nacht naar woensdag koelt het uiteindelijk verder af naar 19-22 graden.

Woensdag schijnt de zon volop en aanvankelijk is de lucht strakblauw. In de middag komen landinwaarts stapelwolken tot ontwikkeling en in de loop van de middag stijgt in het zuiden de kans op een onweersbui. De wind waait zwak tot matig uit het zuidoosten, maar aan zee steekt in de middag een wind van zee op. Het is overal weer bloedheet met tropische maxima van 32 tot 36 graden. Op de Wadden is het 30-31 graden en in het zuidoosten van Brabant kan het lokaal 37 graden worden.

Donderdag schijnt opnieuw de zon, maar er is ook sluierbewolking zichtbaar en in het zuiden stijgt mogelijk al snel de kans op een regen- of onweersbui. In de middag komt het op meerdere plaatsen tot enkele regen- en onweersbuien. Waaien doet het niet of nauwelijks en aan zee steekt in de middag een zwakke, verkoelende, zeewind op. De temperatuur stijgt naar 30-32 graden in het westen en naar 32-34 graden in het binnenland. In Limburg en de Achterhoek kan het 35-36 graden worden.

Vanaf vrijdag neemt de wisselvalligheid toe en wordt het ook geleidelijk minder heet. De zon schijnt geregeld, maar het komt ook tot buien en daarbij is onweer mogelijk. De hittegolf blijft voortduren met vrijdag en in het weekend maxima van 25-27 graden in het westen en 27-30 graden in het binnenland. De hittegolf is pas voorbij als het kwik onder 25 graden blijft.